Actual

Majorarea pensiilor. La ce sumă vor ajunge veniturile vârstnicilor

veniturile seniorilor Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Unii pensionari se confruntă cu venituri extrem de mici. Aceștia se chinuie să facă față costurilor mari ale vieții. De la tarifele ridicate ale medicamentelor, până la prețurile mari pentru alimente și alte produse necesare. În acest sens, sistemul de pensii are nevoie de modificări pentru a face față noilor cereri ale vieții. Astfel, noua lege vine cu o majorare a pensiilor.

Vârstnicii vor beneficia de mai mulți bani în urma noii legi a pensiilor. Astfel, aceștia vor avea parte de un plus de venit în urma unor majorări substanțiale. Scopul principal este eliminarea inechităților din sistem.

Majorarea pensiilor

În urma noii legi a pensiilor, seniorii vor avea parte de mai mulți bani de la stat. Scopul este de a le oferi acestora un confort și a elimina stresul legat de lipsa banilor. Potrivit anunțului, nicio pensie nu va scădea. Toate vor fi setate conform unui prag. Astfel, există o valoare minimă a pensiilor, care va fi setată pentru cei cinci milioane de pensionari din România.

Anunțurile în legătură cu noile venituri ale pensionarilor au fost explicate de Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice. Acesta a explicat la ce valoare vor ajunge toate pensiile de la nivelul țării noastre.

Noua lege a pensiilor

Potrivit șefului Casei de Pensii, noua lege a pensiilor are un element de noutate. Care va include introducerea la calculul pensiilor a primelor, a celui de-al 13-lea salariu. Dar și a plății cu ora sau a premiilor obținute pentru care statul a fost plătit. În plus, acesta garantează că nicio pensie nu va scădea în urma recalculării. Astfel, veniturile actuale vor fi menținute chiar dacă valoarea pensiei va scădea ca urmare a noii formule. Astfel, vor fi eliminate inechitățile din sistem și nimeni nu va avea de suferit.

„Cea mai importantă precizare pe care vreau să o fac cu privire la noua lege este faptul că numai prin noua formulă de calcul reușim să eliminăm inechitățile care s-au acumulat de-a lungul timpului în sistem. Au fost mai multe legi în vigoare de-a lungul timpului, acel număr total de punctaj a fost raportat la stagii de cotizare diferite. În momentul de față avem cuantumuri de pensii diferite cu toate că avem contributivitate egală. ” a spus Daniel Baciu.

Crește valoarea punctului de pensie

Potrivit specialistului, noua lege a pensiilor aduce cu sine o creștere a punctului de pensie. „Toate cele 5 milioane de pensii în plată vor ajunge la valoarea de 2032 de lei punctul de pensie, de la 1785 de lei, o creștere de 13,8% acordată tuturor pensiilor în plată.” a spus șeful Casei de Pensii.

În noua lege, vor fi luate în considerare și sporurile sau primele pentru care a fost realizată cotizația la stat. „Un beneficiu mai mare pe care îl aduce acest proiect de lege se referă în principal la cei care au avut de-a lungul timpului niște salarii brute, niște sporuri care în momentul de față, pe legislația actuală, nu fac parte din baza de calcul a pensiilor și alte sporuri care făceau parte din salariul brut prime, premii.” a explicat Daniel Baciu, conform Antena 3 .