Info Actual

Info Actual > Politică > Medicul Monica Pop s-a dezlănțuit în direct. O inițiativă AUR a scos-o din sărite. „Ei nu au habar…”
Politică

Medicul Monica Pop s-a dezlănțuit în direct. O inițiativă AUR a scos-o din sărite. „Ei nu au habar…”

Medicul Monica Pop s-a dezlănțuit în direct. O inițiativă AUR a scos-o din sărite. „Ei nu au habar…”

Medicul Monica Pop a avut o reacție dură, la o emisiune de la Antena 3, după ce a auzit de o inițiativă al parlamentarilor Alianției pentru Unirea Românilor.

Aceștia susțin că nu ar trebui să mai fie obligatorie purtarea măștii de protecție în spațiile deschise.

Reacția medicului oftalmolog Monica Pop

„Mi se pare o inițiativă proastă. În primul rând, eu consider că masca este, realmente, un mijloc de protecție. Desigur, fără exagerări.

Nu cu schimbare la nu știu câte ore, și nici măcar zilnic, și nu cu purtatul permanent. Însă, fără îndoială, reprezintă un mijloc de protecție.

În al doilea rând, cred că Parlamentul nu are nicio calitate morală – nu legislativă – să hotărască așa ceva. Asta doar medicii pot spune, atât timp cât această boală este cu transmisie aerogenă. Aerogen înseamnă că este transmis prin aer, indiferent că este închis sau deschis.

Sigur, poate că într-un parc, unde e foarte mult spațiu liber și unde sunt puțini oameni, să spunem (că s-ar putea renunța la mască, n.r.).

Însă în niciun caz acolo unde sunt mulți oameni, pe stadion sau la patinoar. Atâta timp cât este un pericol, nu cred că trebuie să se amestece parlamentarii în ceva de natură medicală.

Toți medicii specialiști s-au pronunțat în favoarea măștii. Cum vine unul care este inginer sau altceva să se pronunțe? Ce, noi ne pronunțăm față de meseria lor? Habar n-avem. La fel, nici ei nu au habar și nu sunt în măsură (să se pronunțe), în afară de ce spune Comisia medicală”, a spus Monica Poip.

Ringo Dămureanu, deputat AUR, susținător al amendamentului de eliminare a obligativității măștii în spații deschise, susține că aceia care se simt protejați de mască o pot purta în continuare oriunde doresc.

Schimb de replici între medic și politician

  1. Dămureanu: „-Noi avem trei medici în grupul parlamentar AUR de la Camera Deputaților. Este dreptul oricui să poarte mască dacă apreciază că se protejează astfel.”

Monica Pop: “-Dar are și dreptul de a-i îmbolnăvi pe alții? Sau are obligația de a nu-i îmbolnăvi? Despre asta e vorba!”

  1. Dămureanu: “-Aici este relativ. Dacă este vorba de a infesta pe cineva cu bună știință, atunci își asumă răspunderea.”

Cum își motivează AUR această inițiativă

Deputaţii din Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) au depus în Parlament un amendament care ar elimina obligativitatea purtării măştii în aer liber.

Amendamentul ar urma să limiteze purtarea măștilor la spațiile închise și instituțiile publice.

„Suntem singurul partid parlamentar care își asumă lupta cu măsurile abuzive și exagerate luate de actualul guvern”, se arată în postarea de pe pagina de Facebook a formaţiunii.