Diverse International

Metoda prin care rușii vor putea obține cetățenie într-o țară membră NATO

Metoda prin care rușii vor putea obține cetățenie într-o țară membră NATO
ibani.stirileprotv.ro

Pe parcursul războiului cu Ucraina, rușii și-au triplat achizițiile imobiliare într-o țară membră NATO. Și astfel, potrivit legislației din țara respectivă, ca urmare a cumpărării de locuințe, rușii pot obține și cetățenie în acel stat.

În anul 2022, rușii au devenit cei mai buni cumpărători străini de proprietăți imobiliare din Turcia, ajutând astfel la susținerea celei mai fierbinți piețe imobiliare din lume.

Întrucât sancțiunile impuse invaziei Ucrainei de către Kremlin i-au determinat să investească în străinătate, anul trecut, rușii și-au triplat achizițiile în Turcia.

Potrivit datelor publicate zilele trecute de Institutul de Statistică din Turcia, cetăţenii ruşi au cumpărat un număr record de 16.312 case în Turcia în 2022, ceea ce înseamnă o creștere de 203% față de anul 2021 și reprezintă aproape un sfert din toate vânzările către străini.

„Antalya devine rusificată”

Potrivit lui Ali Kemal Gurdal, un dezvoltator imobiliar din orașul mediteranean, „Antalya devine rusificată”.

Acum, foarte mulți cumpărători ruși solicită cetățenia turcă, un drept acordat celor care cumpără locuințe pentru cel puțin 400.000 de dolari.

Potrivit celui mai recent raport al consultantului imobiliar Knight Frank, care a acoperit 56 de țări, Turcia a avut cea mai rapidă rată de creștere a prețului locuințelor până în al treilea trimestru al anului 2022. Se precizează că indicele global al prețurilor caselor al lui Knight Frank a arătat că prețurile proprietăților din Turcia au înregistrat o creștere reală de 57,6% în trimestrul al treilea, o perioadă de inflație record în țară.

Iranienii devansați pe piața imobiliară

În anul 2022, vânzările către cetățeni străini din provincia sudică Antalya, un loc popular de vacanță, au crescut cu 77%, până la 21.860. Prin urmare, Iranienii, care au căzut de pe primul pe locul doi în 2022, au cumpărat 8.223 de case, urmați de irakieni și germani.

În acest context, Ali Kemal Gurdal a declarat că „afacerile sunt în plină expansiune”.

Investițiile rușilor

În căutarea unui paradis financiar în urma războiului din Ucraina şi a sancţiunilor occidentale, ruşii bogaţi investesc în sectoarele imobiliare din Turcia şi Emiratele Arabe Unite. Potrivit oficialilor din sectorul imobiliar,  vânzările către străini au crescut înainte de intrarea în vigoare, săptămâna aceasta, a legii care prevede creşterea plafonului privind valoarea minimă de achiziţionare a unei locuinţe de la 250.000 la 400.000 dolari. Iar, străinii vor să beneficieze de schema Guvernului prin care se acordă cetăţenie turcă celor care cumpără locuinţe.

Consecințele vânzărilor de locuințe străinilor

Vânzările de locuinţe către străini aduc valută economiei Turciei, sprijinind moneda naţională, aflată sub presiune. De exemplu, în 2021 au intrat în economie 10 miliarde de dolari datorită vânzărilor de locuinţe către străini, acestea situându-se la 58.576 unităţi, potrivit estimărilor oficialilor din sectorul imobiliar, citează adevarul.ro.