International

Ministrul de externe al Chinei face turul Pacificului, în Insulele Solomon

Ministrul de externe al Chinei face turul Pacificului, în Insulele Solomon
cnn.com

Joi, 26.05.2022, ministrul de externe al Chinei ,Wang Yi, împreună cu o delegație de 20 de persoane au sosit în Insulele Solomon, la începutul unui turneu din 8 țări, care vine pe fondul preocupărilor tot mai mari cu privire la ambițiile militare și financiare ale Beijingului în regiunea Pacificului de Sud.

Pentru a susține sprijinul în Pacific, Australia se străduia să contracareze mișcarea trimițându-și propriul ministru de externe, Penny Wong, în Fiji.  Wong a lucrat la doar 5 zile după alegerile din Australia și tocmai se întorsese miercuri seara de la o întâlnire la Tokyo.

Ce urmărește China

Prim-ministrul Australian, Anthony Albanese, a declarat pentru Australian Broadcasting Corp următoarele: „Trebuie să răspundem la acest lucru, deoarece aceasta este China care încearcă să-și sporească influența în regiunea lumii în care Australia a fost partenerul de securitate ales de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

Asociația Presei din Insulele Solomon, între timp,  le-a cerut membrilor săi să boicoteze o conferință de presă susținută în capitală de ministrul de Externe al Chinei  (Wang Yi) și omologul său din Insulele Solomon (Jeremiah Manele).

Aceasta se datorează faptului că la eveniment au fost invitate doar mass-media selectate, iar programul a permis ca postul de stat CCTV din China să  îi adreseze lui Wang doar o singură întrebare.

Pe Twitter, președintele asociației Georgina Kekea a scris:

  • „Este un apel greu de făcut cu privire la boicotul media pentru evenimentul de presă de joi”
  • „Protestul nostru este ca guvernul nostru să vadă dezamăgirea noastră. Ne-au eșuat și nu au reușit să protejeze democrația”

Pactul semnat de China

China a semnat luna trecută un pact de securitate cu Insulele Solomon într-o mișcare care a trimis “unde” de șoc în întreaga lume.

Acel pact a stârnit temeri că China ar putea trimite trupe în națiunea insulară sau chiar ar putea stabili o bază militară acolo, nu departe de Australia. Insulele Solomon și China spun că nu există planuri pentru o bază.

Un proiect de document obţinut de Associated Press arată că Wang speră să ajungă la un acord cu 10 naţiuni mici din Pacific în timpul vizitei sale. Acordul general acoperă totul, de la securitate la pescuit și este văzut de un lider din Pacific ca o încercare a Beijingului de a strânge controlul asupra regiunii, potrivit apnews.com

De asemenea, Wang speră că țările vor susține acordul pre-scris, ca parte a unui comunicat comun, după o întâlnire din 30 mai cu ceilalți miniștri de externe la Fiji.

Ce va vizita ministrul de externe chinez în această perioadă

De asemenea, în timpul vizitei sale de 10 zile, ministrul de externe al Chinei plănuiește să facă opriri în:

  • Kiribati
  • Samoa
  • Fiji
  • Tonga
  • Vanuatu
  • Timor de Est
  • Papua Noua Guinee