Actual International

Ministrul de externe al Ungariei se află în Rusia pentru a negocia achiziția de gaz rusesc

Ministrul de externe al Ungariei se află în Rusia pentru a negocia achiziția de gaz rusesc
digi24.ro

În timp ce UE „şi-a tras un glonţ în plămâni”, potrivit lui Viktor Orban, șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov „apreciază sincer relaţiile” Rusiei cu Ungaria.

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a declarat joi, 21 iulie 2022, că Rusia se aşteaptă să îşi dezvolte relaţia „strategică” pe care o are cu Ungaria, în ciuda sancţiunilor adoptate de Uniunea Europeană împotriva Moscovei.

Ungaria vrea gaz rusesc

 Cu toate că Bruxelles-ul se pregătește de o sistare completă a importurilor de la Gazprom, Serghei Lavrov l-a primit foarte cordial pe omologul său de la Budapesta, Peter Szijjarto, care a mers la Moscova să ceară mai mult gaz rusesc.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său ungar Peter Szijjarto,  Serghei Lavrov a declarat că Rusia nu va permite ca sancţiunile europene „să interfereze în cooperarea noastră şi vom căuta soluţii pentru ca această cooperare să devină în toate domeniile impermeabilă la aceste capricii şi încercări de pedepsire”.

De asemenea, în conferinţa de presă, șeful diplomaţiei ruse i-a promis omologului ungar că Moscova „va analiza” rapid posibilitatea de a livra gaz suplimentar Ungariei în acest an:

„Astăzi, colegii noştri au exprimat interesul guvernului ungar pentru o nouă achiziţie de gaz natural în acest an. Această cerere va fi imediat transmisă şi analizată”.

Cât gaz rusesc solicită Ungaria

Conform partidului FIDESZ al premierului ungar Viktor Orban, șeful diplomaţiei ungare s-a deplasat la Moscova pentru a discuta despre achiziţia a 700 de milioane de metri cubi suplimentari de gaz natural.

Peter Szijjarto urma să discute la Moscova şi cu vicepremierul rus Aleksander Novak, omul forte al sectorului energetic rus.

În acest context, ministrul de externe al lui Vladimir Putin, a declarat: „Apreciez sincer relaţiile noastre. Discuţiile noastre de azi au confirmat natura lor durabilă şi strategică. Şi le vom dezvolta prin toate mijloacele posibile”.

Ungaria acționează pe două “fronturi”

Membră a Uniunii Europene, Ungaria a menţinut relaţii strânse cu Rusia în ciuda invaziei din Ucraina şi s-a opus planurilor Uniunii Europene de a reduce dependenţa de importurile de petrol şi gaz din Rusia, citează digi24.ro.

Deplasarea lui Peter Szijjarto în Rusia are loc la o zi după ce Comisia Europeană a anunțat un plan care urmăreşte diminuarea cu 15 % a consumului european de gaz pentru a surmonta eventuala sistare a livrărilor ruseşti şi pentru a reduce dependenţa de Moscova.

Țară din Europa Centrală fără acces la mare, Ungaria importă din Rusia 65 % din necesarul de petrol şi 80 % din necesarul de gaz, fiind îngrijorată de riscul unei penurii, astfel că săptămâna trecută a decretat „stare de urgenţă energetică”.

Deși a condamnat ofensiva rusă împotriva Ucrainei, Premierul Viktor Orban are o poziție ambiguă faţă de Rusia, potrivit sursei citate.

Premierul ungar a votat sancţiunile alături de partenerii săi din UE, însă a blocat timp de mai multe săptămâni un plan pentru un embargo asupra petrolului rus, spunând că ar fi vorba despre o „bombă atomică” lansată asupra economiei sale.

În final, a obţinut o derogare pentru importul de petrol rusesc transportat prin conducte. De atunci, premierul ungar, Orban, blamează neîncetat politica de sancţiuni, spunând că aceasta deteriorează situaţia din Ungaria. Astfel, cerându-le liderilor UE să schimbe direcţia, Viktor Orban a afirmat că Uniunea Europeană „şi-a tras un glonţ în plămâni”.