Actual

Ministrul de finanţe a propus schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică. Motivul e foarte serios

Ministrul de finanţe a propus schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică. Motivul e foarte serios

Nemulțumirea ministrul Finanțelor, Adrian Câciu legat de situația mai puţin plăcută în care a fost pus zilele trecute când a susţinut că inflaţia nu a depăşit 10 procente îl va costa funcţia pe şeful Institutului Național de Statistică.

Premierul Nicolae Ciucă a aflat din presă cât este rata inflaţiei

Ministrul Adrian Câciu a  afirmat luni seară că rata inflației în luna martie este sub 10%, după care datele publicate marți de INS au aratat o rată a inflaţiei de 10,2% în luna martie, față de 8,53% în februarie. În aceeaşi situaţie a fost pus chiar şi premierul Nicolae Ciucă. Acesta a aflat din presă că rata inflaţiei este formată din două cifre.

Coaliția de guvernare ia în calcul schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică după ce Executivul nu a fost informat la timp despre creșterea inflației peste 10%, spun surse guvernamentale.

Surse guvernamentale susțin că ministrul nu a fost informat cu privire la noile evoluții ale inflației în condițiile în care între Institutului Național de Statistică și Guvern funcționează o regulă nescrisă: INS trimite Guvernului cifrele despre inflație înainte ca acestea să fie date oficial publicității. Această înțelegere ar fi fost încălcată, spun sursele citate, iar Guvernul a aflat rata inflației din presă, marți. Inclusiv premierul a fost deranjat de situația creată, au precizat surse din coaliție.

Institutului Național de Statistică este condus de către un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului.

În prezent, Institutul este condus de Tudorel Andrei, care deţine funcţia de preşedinte din 2013.

Florin Cîțu nu a ratat ocazia să își taxeze colegii din coaliție

O reacţie a avut ieri şi fost premier, Florin Cîţu care şi-a arătat mirarea faţă de cele suţinute cu o seară în urmă de şeful finanţelor, Adrian Câciu.

„Eu mă uit la ce comunică guvernul. Aseară ministrul Finanțelor spunea că nu va fi inflația de două cifre în martie, azi a fost contrazis. Până la urmă românii vor fi cei care vor judeca efectele. Vă spun că am administrat o economie în cea mai mare criză din ultima sută de ani împreună cu colegii mei din PNL și am găsit soluții. Trebuie să avem mai mult curaj să impunem măsuri liberale”, a mai spus Cîțu.