Actual International

Ministrul de Interne al Austriei, care e împotriva aderării României la Schengen, are legături strânse în Transilvania  

Ministrul de Interne al Austriei, care e împotriva aderării României la Schengen, are legături strânse în Transilvania  

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat în week-end că țara sa se va opune aderării României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen, fără să ţină cont de mesajul Comisiei Europeane.

Ce jocuri face Austria. Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner se declară împotriva aderării României la Schengen

Potrivit Agerpres țara sa se confruntă la momentul de față cu un număr sporit de refugiați care au tranzitat alte state ale Uniunii Europene prin ruta Balcanilor pentru a intra pe teritoriul austriac.

„Este un moment inoportun să votăm asupra extinderii acum, când sistemul frontierelor externe nu funcţionează”, a declarat Karner pentru publicația austriacă Kurier.

Cancelarul Austriei nu comentează afirmațiile ministrului său, care e președintele unei asociații din Transilvania

La rândul său, Karl Nehammer, cancelarul conservator al Austriei nu comentează (deocamdată) afirmațiile ministrului său de interne, anunță publicația vieneză „Der Standard”. Gerhard Karner, ministrul care și-a atras oprobiul pretendenților la spațiul Schengen, e președintele unei asociații austriece care sprijină îngrijirea copiilor orfani din Transilvania, conform meineabgeordneten.at.

Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene (JAI) se va reuni pe 8 decembrie la Praga pentru a da un vot final asupra intrării celor trei țări în spațiul Schengen. Miniștrii statelor UE pentru Afaceri Interne și Justiție trebuie să voteze în mod unanim pentru aderarea celorlalte state membre la Schengen.

România și Bulgaria îndeplinesc condițiile tehnice de aderare încă din anul 2011

În ciuda anunțului făcut de Comisia Europeană, mai mulți politicieni UE se opun în continuare intrării statelor în Schengen.

În cazul în care România, Bulgaria și Croația ar intra în Schengen, acestea ar trebui să garanteze securitatea externă a granițelor Uniunii Europene. România are graniță externă cu trei state non-UE: Ucraina, Moldova și Serbia.

România și Bulgaria îndeplinesc condițiile tehnice de aderare încă din anul 2011. Însă, în ultimii 11 ani, mai multe state din UE s-au opus intrării acestora în Schengen pe motivul crimei organizate și a corupției de la București și Sofia.

În ultimii ani, opoziția de la nivelul Uniunii Europene față de aderare a scăzut treptat. Singurul stat care a anunțat că se va opune intrării României în Schengen a fost Olanda. S-au adăugat, în ultimele zile, prin diferite voci, Suedia și Austria.