Actual

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, confirmă erori privind modul de raportare al deceselor

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, confirmă erori privind modul de raportare al deceselor

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, confirmă erori privind modul de raportare al deceselor. Ministrul sănătății a primit un raport intermediar despre modul în care sunt raportate decesele provocate de COVID-19 care arată că există diferenţe în diversele platforme.

Ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat astăzi că a primit un raport preliminar privind modul în care sunt raportate decesele provocate de COVID-19 și care arată că există diferențe de raportare.

Reamintim că fostul ministru, Vlad Voiculescu, a vrut să creeze un întreg scandal pe această temă, lăsând să se înțeleagă că aceste erori ar fi realizate cu bună știință. Anunțul făcut de acesta a venit după ce a fost demis de către Florin Cîțu, premierul României, vrând să dinamiteze relațiile dintre membrii coaliției.

Ministrul, Ioana Mihăilă, a precizat că în perioada următoare o comisie din minister va continuat cercetarea pentru a afla motivele pentru care există aceste diferențe.

”Raportul preliminar care mi-a fost prezentat astăzi arată că există diferențe. Nu știm încă exact care sunt cauzele, dar există diferențe între diversele sisteme de raportare. Urmează ca în data de 7 mai, conform raportului pe care l-am primit astăzi, această comisie să redacteze o formă mai avansată, iar noi urmează să vă comunicăm rezultatele acestui raport.” a afirmat Ioana Mihăilă.

In raportul preliminar se observă că  diferențele au apărut din prima jumătate a anului 2020 și au crescut atunci când și numărul pacienților a crescut.

„În momentul acesta raportarea se face în sistemul alerte MS, unde spitalele raportează numeric total numărul de decese. Raportarea din Corona-forms  conține datele deja validate de reprezentanții DSP și INSP. Există diferențe și există o comisie care analizează această diferențe (…) Așteptăm rezultatul final, pentru că nu dorim să ne aruncăm cu afirmații până când nu avem o certitudine”, a mai declarat ministrul Sănătății.

 

Guvernul a ratificat un acord de împrumut extern în valoare de 150 de milioane de euro

Ioana Mihăilă a mai anunțat că astăzi Guvernul a ratificat un acord de împrumut extern în valoare de 150 de milioane de euro.

Banii vor fi folosiți pentru modernizarea centrelor de arși de la Târgu Mureș și București, pentru modernizarea unor laboratoare de cercetare a cancerului și pentru cumpărarea unui sistem de telemedicină.