Actual Diverse

Ministrul sportului face istorie: De astăzi, ”dansul” la bară este un sport autorizat. Și are și o denumire, sportivă 

Ministrul sportului face istorie: De astăzi, ”dansul” la bară este un sport autorizat. Și are și o denumire, sportivă 

Ministrul sportului este plin de surprize. Eduard Novak a avut un vis: să rămână în istorie și iată că a reușit. Cei de la finanțe au elaborat noi legi fiscale, documentele personale au și ele ”haine” noi, în timp ce recensământul tocmai s-a încheiat. În acest context, de ce nu ar face și Ministerul Sportului ceva, să fie în pas cu timpurile, nu de alta.

Ministrul sportului face istorie: De astăzi, ”dansul” la bară este un sport autorizat. Și are și o denumire, sportivă

Ministerul Sportului a anunţat, luni, 1 august, că au fost publicate în Monitorul Oficial ordinele de ministru prin care se recunoaşte practicarea oficială în România a două noi discipline, pole sport (sportul la bară) şi padelul.

Prin urmare, începând cu ziua de astăzi, dansul la bară devine, potrivit ordinului semnat de ministrul Novak, sportul la bară.

Pole Dance este un amestec de gimnastică și pole dance. Adesea confundat în mod eronat cu dansul în poală , acesta diferă profund de acesta prin faptul că, în timp ce acesta din urmă s-a născut ca un spectacol ludic și de divertisment, dansul cu bastoane este o activitate sportivă din toate punctele de vedere. De fapt, se bazează pe execuția figurilor acrobatice, care necesită abilități considerabile de forță, fluență, coordonare, agilitate, flexibilitate și rezistență.

Dansul la bară combină dansul și acrobațiile centrate pe un stâlp vertical. Această formă de artă de performanță are loc nu numai în cluburile de gentlemeni ca dans erotic, ci și ca formă de fitness mainstream, practicată în săli de sport și studiouri de dans dedicate. Competiții de pole dance amatori și profesioniști au loc în țări din întreaga lume.

De la jumătatea anilor 2000, promotorii competițiilor de fitness pole dance au încercat să schimbe percepția oamenilor asupra dansului la bară pentru a include fitnessul la bară ca o formă non-sexuală de dans și acrobație și încearcă să mute poloul în cadrul Jocurilor Olimpice ca sport la bară (wikipedia).

Cum explică Ministerul Sportului decizia de a aviza două noi sporturi

„În Monitorul Oficial al României nr. 760 din data de 29 iulie 2022, au fost publicate ordinele de ministru prin care s-a recunoscut practicarea oficială în România a două noi ramuri sportive: Pole Sport – Sportul la Bară şi Padelul. Sportul la Bară este un sport care combină gimnastica artistică şi acrobaţia, executate pe o bară verticală, iar Padelul se joacă în echipe de câte două persoane, pe un teren asemănător celui de tenis, dar cu pereţi de sticlă.

Dacă Pole Sport – Sportul la Bară necesită agilitate, forţă, echilibru, anduranţă şi flexibilitate, fiind accesibil preponderent sportivilor foarte bine antrenaţi, Padelul are o mai mare deschidere către sportul de masă şi se bucură de popularitate în rândul familiilor sau al grupurilor de prieteni, datorită uşurinţei cu care se practică”, se arată în comunicatul Ministerului Sportului.

Ce au în comun cele două sporturi: ambele creează confuzie. 

Padelul cuprinde un ansamblu de exerciţii fizice complexe care angrenează atât partea inferioară cât şi cea superioară a corpului, fiind un sport care combină tenisul cu squash-ul şi care pune accent pe efort fizic, socializare şi relaxare.

Padel este un sport de rachetă și se joacă de obicei în dublu pe un teren închis, cu aproximativ 25% mai mic decât un teren de tenis. Punctajul este același ca la tenisul normal, iar mingile folosite sunt similare, dar cu o presiune ceva mai mică. Principalele diferențe constau în faptul că terenul are pereți, iar mingile pot fi jucate de pe aceștia, la fel ca în jocul de squash, și în faptul că se folosesc bâte solide, fără coarde. Înălțimea mingii servite trebuie să fie la nivelul taliei sau sub nivelul taliei.

Padel este diferit de sportul cunoscut în Canada și în Statele Unite sub numele de padel tennis. De asemenea, nu trebuie confundat cu tenisul de platformă, un sport de iarnă și de vară care se joacă de obicei în cluburile de țară din Canada și SUA, cu terenuri încălzite de jos pentru a elimina zăpada și apa. Terenul, regulile și stilurile de joc sunt foarte diferite (wikipedia).

Stânga: padel, dreapta: tenis. Foto: worldpadelinsider

Întrebare: se pregătește cumva un campionat pole dance, pardon sport la bară, sau care este graba cu care au intrat în vigoare ordinele de ministru. Un răspuns este clar: ministrul a realizat ceva pe perioada mandatului domniei sale: a autorizat dansul la bară, pardon, sportul la bară.

Foto: captura video/ youtube