Actual Diverse

Modovenii cu cetățenie rusă, prinși în capcană. Consulatul Ambasadei Moldovei la Moscova a decis să fie deschis și în weekend

Modovenii cu cetățenie rusă, prinși în capcană. Consulatul Ambasadei Moldovei la Moscova a decis să fie deschis și în weekend

Republica Moldova a fost permanent împărțită în două, între Rusia și Occident. Fiecare familie din Moldova are cel puțin un membru plecat ori în lumea civilizată, ori în comunismul lui Putin. Acum, cei care au ales să lucreze în Rusia vor înapoi acasă, mai concret fug și ei văzând cu ochii de frica mobilizării forțate, mai ales că au și cetățenia rusă.

Modovenii cu cetățenie rusă în capcană. Consulatul Ambasadei Moldovei la Moscova a decis să fie deschis și în weekend

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova a anunțat ieri că, în legătură cu creșterea considerabilă a numărului de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie la secția consulară a Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, autoritățile au dispus prelungirea programului acesteia în zilele de weekend.

Potrivit unui anunț publicat de MAEIE pe telegram, în acest sens, toți cetățenii care solicită ajutor pentru perfectarea titlurilor de călătorie se pot adresa ambasadei, prin intermediul secției consulare.

„Autoritățile examinează și posibilitatea redistribuirii personalului diplomatic pentru activități consulare în cazul menținerii cererii sporite din partea cetățenilor țării noastre”, au mai precizat reprezentanții MAEIE.

În același context, oficiali moldoveni amintesc că titlul de călătorie poate fi folosit o singură dată pentru a reveni în Moldova, dacă s-a pierdut, a expirat sau a fost furat pașaportul.

Contactat de reporterul Deschide.MD, purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă, a precizat că, comparativ cu perioada anterioară, în ultimele zile numărul de cereri pentru perfectarea titlurilor de călătorie a crescut de circa 4 ori. În acest sens, autoritățile de la Chișinău au decis să intervină în vederea oferirii unui sprijin suplimentar cetățenilor moldoveni aflați în Federația Rusă.

Și o întrebare esențială: pot fi moldovenii trimiși la lupta lui Putin?

Moldovenii care au cetățenie rusă și locuiesc în Rusia pot fi mobilizați pentru războiul din Ucraina, după ce președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul de mobilizare din 21 septembrie 2022, au transmis autoritățile de la Chișinău pentru Radio Europa Liberă.

„Cetățenii moldoveni care dețin și cetățenie rusă, se află în prezent în Rusia și au domiciliul permanent pe teritoriul Federației Ruse, sunt pasibili pentru a fi mobilizați în armata rusă”, se spune într-un răspuns primit de la ministerul moldovean al apărării.

Cei care au pașaport rusesc, dar locuiesc în străinătate nu pot fi supuși mobilizării în Rusia, sugerează atât răspunsul dat Europei Libere de ministerul moldovean al apărării, cât și legislația rusă, potrivit media. Din această categorie fac parte și moldovenii cu pașaport rusesc, care locuiesc în regiunea transnistreană sau Republica Moldova.

Dar moldovenii cu cetățenie rusă, care au ieșit pentru perioade scurte de timp din țară, având domiciliu în Rusia, sunt vizați și ei de mobilizare, dacă îndeplinesc toate celelalte criterii ale legislației ruse.

Menționăm că în ultimele zile, pe rețelele de socializare și grupurile moldovenilor din Rusia au apărut mai multe asemenea discuții pe această temă: cum să scape de mobilizarea lui Putin, cum se pot întoarce acasă, „pașaportul alb” (foaia de călătorie pentru care autoritățile moldovene lucrează și în zilele libere de weekend) este o soluție, mai ales că mulți dintre ei nici măcar nu mai au acte moldovenești, considerând că în Rusia, nici nu aveau nevoie de ele.

Foto: nordnews.md