Actual Diverse

Moldovenii revin acasă de sărbători. S-au format cozi interminabile la Vamă, pe sensul de intrare în Republica Moldova

Moldovenii revin acasă de sărbători. S-au format cozi interminabile la Vamă, pe sensul de intrare în Republica Moldova
unica.md

Tradiția spune ca sărbătorile să le petrecem cu familia și cei dragi sufletului nostru. Așa că și moldovenii, care lucrează și trăiesc în Europa, revin acasă, pentru a fi alături de părinți, și în aceste zile magice de sărbătoare. Și ca de fiecare dată, pe sensul de intrare în Moldova s-au format cozi kilometrice de mașini.

Moldovenii revin acasă de sărbători. S-au format cozi interminabile la Vamă, pe sensul de intrare în Republica Moldova

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova anunță că se atestă existența unui trafic intens la trecerea frontierei moldovenești, în special prin punctele de trecere Sculeni și Leușeni, fapt ce determină creșterea semnificativă a timpului de așteptare, pentru a trece vama.

Potrivit informațiilor de la fața locului, la PTF Leușeni,pe sensul de intrare în Republica Moldova se înregistrează flux majorat de mijloace de transport. În zonele de control sunt prezente peste 70 de autoturisme care așteapră să treacă procedurile vamale.

La Vama Sculeni, situația este alta. Pe ambele sensuri de deplasare de la PTF Sculeni se înregistrează flux majorat. Responsabilii de frontieră ai Republicii Moldova reamintesc că, punctul de trecere Sculeni lucrează ”în condițiile infrastructurii restrânse din motivul reconstrucției care micșorează vizibil culoarele de circulație rutieră.”

Potrivit comunicatului trimis redacției Infoactual de către reprezentanți ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră al MAI, Republica Moldova, în punctele de trecere a frontierei moldovenești, în numai 24 de ore, fluxul de persoane a constituit 58 080 traversări, un număr mai mare fiind consemnat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 30 080 traversări persoane.

În 24 de ore, de exemplu, polițiștii de frontieră au înregistrat următoarele fapte: două treceri ilegale ale frontierei de stat; patru persoane au încălcat regimul punctelor de trecere și cel al zonei de frontieră; trei străini au încălcat termenul de ședere pe teritoriul R. Moldova; șapte încălcări ale regulilor de exploatare vehicule și de folosire a vinietei; patru persoane și un mijloc de transport, identificate pe consemn național.

Perioada sărbătorilor de iarnă are o încărcătură deosebită pentru Poliția de Frontieră, referindu-ne la creșterea semnificativă a valorilor de trafic în mai multe puncte de trecere a frontierei.

1500 de angajați ai Poliției de Frontieră sunt la graniță de Sărbători

Din experiența anilor trecuți, înainte de pandemie de Covid-19, în această perioadă se simt majorări semnificative a numărului de traversări a frontierei, în special la granița cu România, după cum ne-au spus reprezentanții Inspectoratului de Frontieră al Republicii Moldova .

Astfel, la nivelul Poliției de Frontieră ”au fost dispuse un șir măsuri speciale care au menirea să degajeze circulația transfrontalieră și să mențină un mecanism eficient de supraveghere a frontierei.

Zilnic, aproximativ 1500 de angajați ai Poliției de Frontieră sunt de veghe la hotarele Republicii Moldova, asigurând securitatea statutului moldovenesc și a cetățenilor săi.

Măsurile luate de moldoveni: 

– Este planificat în serviciu un număr mai mare de personal din prima linie, respectiv a fost suplinit numărul de echipamente speciale de control al documentelor de călătorie.

– Este folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în acest sens sunt deschise spre circulație suplimentar artere de control și aplicată, la necesitate procedura „Revers”.

– Interoperabilitatea bazelor de date, pentru a facilita lucrul polițiștilor de frontieră și a asigura rapiditate în procesarea datelor din actele de călătorie, a fost schimbată rețeaua de telecomunicații în PTF Leușeni (cel mai solicitat punct de trecere), inclusiv actualizat sistemul informațional.

– Sunt formate echipe comune și sincronizate acțiunile cu colegii de la Serviciul Vamal, dar și menținute contacte directe cu omologii din România și Ucraina pentru a interveni operativ în orice situație.

– Se monitorizează în permanență situația operativă și se acumulează informații cu relevanță pentru realizarea măsurilor pro-active în scopul fluidizării fluxului de călători și mijloace de transport.

– Este format un front comun cu subdiviziunile MAI, în vederea dirijării traficului pe traseele naționale din proximitatea punctelor de trecere și asigurarea ordinii publice în zona de frontieră.

Vameșii îi sfătuie pe călători să dea dovadă de răbdare, înțelegere și informare, din timp, despre regulile de trecere a frontierei de stat. În caz de necesitate, oameni pot suna la +373 22 259 717, Linia Verde a Poliției de Frontieră care funcționează non-stop sau urmăriți situația în timp real din punctele de trecere (https://border.gov.md/camere-web).

Menționăm că la frontiera Republicii Moldova sunt deschise spre circulație cu România șapte  puncte de trecere, iar cu Ucraina – 33 de puncte de trecere.

Prin intermediul nostru, polișiștii de frontieră moldoveni au transmis: ”De sărbători, Moldova te așteaptă acasă! La mulți ani și sărbători în siguranță!”