Actual Diverse

Moldovenii sunt pe locul doi după numărul firmelor noi înființate în România. Cine se se află pe locul unu

Moldovenii sunt pe locul doi după numărul firmelor noi înființate în România. Cine se se află pe locul unu
Capital

O statistică la zi atestă faptul că numărul firmelor cu capital străin nou-înființate în România a crescut, în primele 11 luni ale anului 2022. Locul doi îl ocupă, potrivit listei, firmele înființate de moldovenii de peste Prut. Iată cine a luat premiul cu coroniță și se află pe primul loc!

Moldovenii sunt pe locul doi după numărul firmelor noi înființate în România. Cine se se află pe locul unu

Numărul firmelor cu capital străin nou-înființate în România a crescut, în primele 11 luni din 2022, cu 30,1%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 6.873 de unități, conform datelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

În luna noiembrie 2022, de exemplu, au fost înmatriculate 698 de firme cu participare străină, declarată la capitalul social.

După domeniul de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna noiembrie în comerțul cu ridicata și amănuntul, repararea auto și moto (26,36% din total), activități profesionale, administrative, științifice și tehnice (21,78%), și transport, depozitare și comunicații (17,05%).

La finele lunii noiembrie 2022, în România existau 243.720 de societăți cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 67,245 miliarde de dolari.

Republica Moldova s-a clasat pe locul doi în clasamentul companiilor înființate în România, după valoarea capitalului investit. Este vorba de 40 de societăți, cu o valoare a capitalului de 322 de milioane de dolari.

Grupul Hellas din Republica Moldova şi-a mărit cu 1,5 milioane de euro deţinerea la Golden Foods Snacks, companie ce produce snack-uri şi seminţe sub brandul Elmas. Cu o participaţie de 38%, grupul devine acţionar majoritar.

În urma majorării, participația Hellas Group a urcat de la 15% la 38%, din totalul acţiunilor Golden Foods Snacks, potrivit media.

Numărul total al firmelor cu participația moldovenilor ajunge la 7130, cu un capital subscris de 68,1 milioane de dolari.

 

Doar că surpriza nu sunt moldovenii, ci ungurii deoarece după cum se vede din lista de mai sus. Ungaria are premiul cu coroniță, adică locul unu la numărul de firme nou înființate pe teritoriul țării noastre.