Actual International

Moment fără precedent pentru Biserica modernă, odată cu moartea papei Benedict

Moment fără precedent pentru Biserica modernă, odată cu moartea papei Benedict
complex.com/life/

Trăim un moment istoric, unic. Nici Biserica modernă nu a mai avut un astfel de precedent. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Moment fără precedent pentru Biserica modernă, odată cu moartea papei Benedict

Benedict a uimit lumea romano-catolică devenind primul papă din ultimii aproape 600 de ani care a demisionat. Acum, moartea sa lasă un papă în viață care prezidează funeraliile predecesorului său.

În aproape zece ani de când Benedict a uimit Biserica Romano-Catolică și lumea întreagă devenind primul suveran pontif din aproape 600 de ani care se retrage, un aranjament ciudat și captivant a cuprins biserica. Doi papi, trecut și prezent, tradiționalist și reformist, ambii îmbrăcați în robe albe și investiți cu autoritate morală, coexistau pe același teren minuscul.

Această ciudățenie, fără precedent în epoca modernă a bisericii, a persistat după moartea lui Benedict sâmbătă dimineața, deoarece biserica s-a aflat din nou într-un teritoriu rar, cu un papă în viață care urma să prezideze funeraliile predecesorului său.

Funeraliile lui Benedict al XVI-lea vor avea loc joi dimineață și vor fi „prezidate de Papa Francisc, evident”, a declarat Matteo Bruni, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, care a transmis ceea ce a numit „vestea tristă” a decesului într-un scurt comunicat sâmbătă dimineață, care a avut grijă să se refere la Benedict fără greș ca „papa emerit,” atât în limba italiană, cât și în engleză, pentru a evita orice confuzie.

El a refuzat să răspundă la întrebările presei. „Nu cred că acum este momentul pentru întrebări care să ne lase timp pentru o oarecare tristețe în inimă”. Momentul a fost inoportun și pentru că nimeni nu era foarte sigur ce anume se va întâmpla și cum va arăta prima înmormântare pentru un papă emerit.

„Întrebarea este complicată”, a declarat Agostino Paravicini Bagliani, un istoric al papalității. Aceste complicații au fost imediat inevitabile.

Purtătorul de cuvânt Bruni a declarat oficial faptul că funeraliile vor fi „simple” și „solemne, dar sobre”, în conformitate cu dorința lui Benedict. Dar Benedict, care și-a păstrat titlul de suveran pontif, chiar dacă era unul emerit, nu era un simplu cardinal și nu era clar dacă va beneficia de tot fastul procedural pentru un suveran pontif care a murit în funcție, printre altele.

Și-au anunțat prezența două delegații oficiale, cea a Germaniei și cea a Italiei. Dar vor trimite și alte națiuni reprezentanți? Inelul lui Benedict – sigiliul folosit pentru documentele papale – a fost deja distrus, așa că nu va fi nevoie să fie distrus, așa cum se procedează de obicei. Dar vor fi închise biroul și dormitorul său, o întrebare menționată în media americană, ediția de luni, 2 ianuarie 2023.

Un ultim „adio”

Atunci când un papă moare, cardinalii vin din întreaga lume pentru a se aduna să jelească, dar și pentru a vota în conclavul care îi alege succesorul. „În mod clar, aceasta nu este o problemă în acest caz”, a declarat Paravicini Bagliani, adăugând că toți cardinalii care vor veni o vor face doar „ca persoane în doliu”.

Vaticanul a transmis că trupul lui Benedict va fi expus credincioșilor pentru un ultim „adio” în Bazilica Sfântul Petru timp de trei zile, începând de luni dimineață. Până atunci, rămășițele sale vor rămâne la Mănăstirea Mater Ecclesiae, unde a locuit în cei aproape zece ani de post-papalat.

Vaticanul a publicat duminică o fotografie cu papa decedat, îmbrăcat în mitră și veșminte roșii, cu mâinile înfășurate într-un rozariu, în timp ce trupul său era întins pe perne sub un crucifix și între un pom de Crăciun și o scenă a Nașterii.

Benedict și-a exprimat anterior dorința de a fi înmormântat în grotele Vaticanului, sub bazilică, în nișa în care au fost înmormântați Sfântul Ioan al XXIII-lea și Sfântul Ioan Paul al II-lea înainte de transferul rămășițelor lor în capelele din bazilică. Vaticanul a confirmat sâmbătă că va fi înmormântat în grote, dar nu a anunțat încă unde anume.