Actual Diverse

Moment istoric: S-a dat undă verde la extracțiile petroliere din Marea Neagră. Marele anunț vine de la Romgaz

Moment istoric: S-a dat undă verde la extracțiile petroliere din Marea Neagră. Marele anunț vine de la Romgaz

Așa cum au promis reprezentanții Romgaz , a avut loc, exact la momentul preconizat anterior, finalizarea tranzacției de achiziție și transferul tuturor acțiunilor emise de Romgaz, pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Moment istoric: S-a dat undă verde la extracțiile petroliere din Marea Neagră. Marele anunț vine de la Romgaz

Astăzi, 1 august 2022 a fost finalizată tranzacția privind ”achiziția și transferul tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier, pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră”, potrivit comunicatului oficial emis spre difuzare readacției Infoactual. Marele anunț a venit de la Romgaz.

Date informative: Societatea Națională de Gaze Naturale Romgaz SA (SNGN Romgaz SA), cu sediul central în Mediaș, este cel mai mare producător de gaze naturale din România. Obiectul de activitate principal al societății este extracția hidrocarburilor.

Compania Romgaz este o societate pe acțiuni, în care statul, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri, este acționar majoritar al societății deținând 70,01% din acțiuni. Fondul Proprietatea deține 14,99% din acțiuni, iar restul de 15% din acțiuni sunt deținute de alți acționari.

Această tranzacție, pentru a fi dusă la bun sfârșit, a fost condiționată de îndeplinirea condițiilor suspensive prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare încheiat la data de 3 mai 2022 între S.N.G.N Romgaz S.A și vânzători.

Toate condițiile suspensive au fost îndeplinite cu succes, în raport cu prevederile din contract, anunță, în mesajul său oficial, Romgaz.

Concesiunile de petrol și gaze din Marea Neagră. RFE/RL Graphics. Foto: Ștefan Grigoriță

Puncte de vedere oficiale

Directorul General al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Aristotel Jude, a declarat: ”Finalizarea cu succes a tranzacției este o realizare deosebită în portofoliul de business al Romgaz. Proiectul Neptun Deep are o însemnătate importantă și strategică pentru România în vederea asigurării securității energetice a țării noastre, mai ales în actualul context geopolitic. Suntem determinați să trecem la etapa de dezvoltare-exploatare în cel mai scurt timp, alături de partenerul nostru. Mulțumesc echipei Romgaz pentru eforturile susținute în
vederea îndeplinirii acestui obiectiv strategic al companiei noastre, precum și tuturor părților implicate în această tranzacție.”

La rândul lui, și directorul Economic al S.N.G.N ROMGAZ S.A, Răzvan Popescu, a declarat: ”Tranzacția reprezintă o investiție importantă realizată de Romgaz, în linie cu strategie de dezvoltare a companiei. În perioada imediat următoare vom continua realizarea formalităților necesare în vederea asigurării nevoii de finanțare a cotei de participare a Romgaz la dezvoltarea proiectului Neptun Deep.”

Istoric

Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor S.N.G.N. ROMGAZ S.A. a aprobat, în ordine cronologică: 1. la data de 10.12.2021, tranzacția de achiziție a tuturor acțiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră și 2. la data de 28.04.2022, încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Foto: Europa Liberă/ video: youtube (documentar)