Diverse

Moon, balena care a parcurs, cu coloana vertebrală ruptă, 5.000 de km din apele Columbiei Britanice și până în Hawaii

Moon, balena care a parcurs, cu coloana vertebrală ruptă, 5.000 de km din apele Columbiei Britanice și până în Hawaii
fanpage.it

Înfruntând valuri și curenți oceanici, întinderi vaste de apă și dureri imense, o balenă cu cocoașă (dar cu spatele rupt), numită Moon, a parcurs, timp de aproape trei luni, 5.000 de kilometri din apele Columbiei Britanice și până în Hawaii.

În acest context, Janie Wray, CEO și principalul cercetător al BC Whales, o organizație non-profit care studiază cetaceele de pe coasta de vest a provinciei, a declarat: „Fără să își folosească coada, aceasta a făcut, literalmente, flotări pentru a efectua migrația. Este absolut uimitor. Dar, de asemenea, îți rupe inima”.

Moon, cel mai probabil, lovită de o navă

În ultimul deceniu, în fiecare septembrie, cercetătorii de la stația de cercetare Fin Island din teritoriul Gitga’at First Nations au observat-o pe Moon atunci când apare în apele de coastă pentru a se înfrupta cu krilli. Iar, în urmă cu doi ani, Moon a apărut cu un pui, drept pentru care cercetătorii s-au bucurat nespus.

Iar în septembrie, o dronă a fotografiat o balenă cu cocoașă, având o rană gravă în partea inferioară a spatelui: întreaga porțiune inferioară a trunchiului îndoit într-o formă nefirească de „S” – probabil rezultatul unei lovituri cauzate de o navă.

Potrivit lui Janie Wray „nu e ca și cum ar avea scolioză sau ceva care a apărut din senin. A fost lovită de ceva destul de tare. Nu am mai văzut așa ceva în viața mea de cercetător”.

Pe data de 1 decembrie 2022, în ciuda rănii grave, Moon a fost observată în largul coastei Maui, la peste 4.800 de km de locul în care cercetătorii au luat act pentru prima dată de rănile suferite de aceasta.

Migrația balenelor cu cocoașă face parte din cultura lor

Balenele cu cocoașă:

  • ating aproape 15 metri lungime,
  • cântăresc aproape 90.000 de kilograme
  • sunt cunoscute pentru călătoriile imense pe care le întreprind în fiecare an.

Balenele cu cocoașă călătoresc din apele friguroase de lângă Alaska până în apele calde din Mexic și Hawaii, acolo unde se reproduc și nasc.

În acest context, Wray a declarat: „Această migrație face parte din cultura lor, din tradiția lor. Moon s-a născut probabil în Hawaii. Și se întoarce în fiecare an, pentru că așa a învățat-o mama ei să facă. A fost transmis de la mamă la pui. Probabil că asta a determinat-o să călătorească atâta drum cu rana ei”.

Ce s-ar putea întâmpla cu Moon

Din imaginile surpinse cu Moon în apele din Hawaii, reiese că aceasta este slăbită peste măsură, și că și-a consumat rezervele de grăsime pentru a efectua călătoria.

Ce se poate face pentru Moon

Potrivit lui Wray, nu se poate face mare lucru pentru balenă: „Suferă și, totuși, este încă în viață. Știm că nu se va mai întoarce să ne vadă. Ea va muri în curând și cu toții simțim că, totuși, cu cât mai repede, cu atât mai bine”. Iar, încercările de a o eutanasia pe Moon ar necesita un cocktail de substanțe toxice și ar risca să otrăvească viețuitoarele marine care s-ar hrăni cu rămășițele ei.

Exemplul lui Moon, demn de luat în considerare

Janie Wray speră ca povestea lui Moon să poată servi drept avertisment în privința efectelor devastatoare pe care le pot avea coliziunile asupra balenelor. Se precizează că în ultimele luni, o serie de balene cu cocoașă au eșuat de-a lungul coastei Columbiei Britanice în urma impactului cu nave. Iar, decesele reflectă atât succesul unei populații în curs de refacere, cât și realitatea că traficul maritim nu s-a adaptat la o creștere a numărului de baleen cu cocoașă, citează descopera.ro.