Actual

Naționala României de hochei a declanșat un nou scandal. Ministrul UDMR era prezent când s-a cântat imnul Ținutului Secuiesc

Naționala României de hochei a declanșat un nou scandal. Ministrul UDMR era prezent când s-a cântat imnul Ținutului Secuiesc
Foto: ProSport

Hocheiștii naționalei au provocat un mare scandal prin ofensa adusă la sfârșitul unui meci. Au cântat la un ison cu partenerii maghiari imnul Ținutului Secuiesc. Mulți români și-au arătat indignarea pe rețelele sociale, iar din mediul politic doar Sorin Grindeanu a avut aseară o reacție. Nu este pentru prima dată când se întâmplă un asemenea episod.

Echipa Naționala a României, alcătuită în mare parte din hocheiști români de etnie maghiară, a evoluat în această săptămână la Campionatul Mondial, în Slovenia, iar ultimul meci a avut loc ieri, cu Ungaria. La acest meci a avut loc şi un moment mai puţin plăcut.

Naționala României a cântat imnul așa-numitului Ținut Secuiesc, la meciul cu Ungaria

La partida dintre România și Ungaria (2-4), hocheiștii celor două naționale au oferit un moment incredibil. Potrivit Prosport, sportivii s-au aliniat la finalul meciului și au cântat împreună „imnul Ținutului Secuiesc”.

Etnicii maghiari alcătuiesc în proporție covârșitoare lotul României, în timp ce campionatul național este dominat de SC Miercurea Ciuc, campioana en titre, formație din județul Harghita.

După acest moment, nici reacţiile nu au ezitat să apară. Vicepremierul Sorin Grindeanu a cerut măsuri urgente după scandalul provocat de hocheiștii din echipa națională a României şi a calificat gestul ca fiind „infam”.

Vicepremierul Sorin Grindeanu: Nu tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României

„Cine nu respectă România nu are ce căuta în roșu, galben și albastru! Pentru noi aceste culori înseamnă totul! PS: Respect celor trei jucători ROMÂNI care s-au dat la o parte și nu au participat la această mascaradă!” a scris Grindeanu pe Facebook.

Acesta a afirmat că, în calitate de timișorean, înțelege perfect ce înseamnă să trăiești într-o comunitate multiculturală și multietnică, în care toată lumea este respectată.

„Nu pot însă să înțeleg și să tolerez gestul infam al hocheiștilor din naționala României care au cântat așa-zisul imn al Ținutului Secuiesc. Este un afront și o lipsă nerușinată de respect față de România, față de români și față de tricolor”, a mai spus Grindeanu.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna confirmă că a fost la meci şi a stat în tribuna echipei adverse

La rândul său, liderul UDMR Tanczos Barna, despre care apăruseră informaţii că a fost în tribune la meciul România- Ungaria, a scris pe pagina sa de Facebook: „Da! Am fost la Campionatul Mondial de Hochei la Ljubljana ca să susțin jucătorii din Miercurea-Ciuc, Gheorgheni și Brașov, care au făcut tot posibilul ca să țină naționala României în Divizia I, grupa A”.

„În legătură cu informațiile care au apărut în presă, conform cărora am vizionat meciul din tribuna maghiară, trebuie să vă spun că inclusiv suporterii români au stat în această parte a patinoarului.

La un moment dat, la câțiva metri de mine stătea o familie, ai cărei membri erau îmbrăcați în tricoul echipei naționale. Și, for the record, am purtat tricoul de campioană a României a echipei mele de suflet, Sport Club Miercurea Ciuc”, a mai spus Barna.

 

foto: Facebook, Tánczos Barna

Două incidente asemănătoare au mai avut loc în 2011 şi 2017

Incidentul de luni seara nu este primul. Un episod asemănător a mai avut loc şi în 2011, tot la un meci dintre România și Ungaria. Meciul a fost disputat la Miercurea Ciuc, iar sportivii din România au cântat imnul Ungariei.

„Vinerea trecută, Ţinutul Secuiesc a învins Ungaria cu 4-1. Aceasta este formularea corectă, fiindcă românii nu au, practic, nici o legătură cu naţionala de hochei, dar nici cu sportul acesta, în general, a declarat atunci Tihamer Becze în presa maghiară, fără menajamente.

Nici tricolorii mici nu s-au lăsat mai prejos, şi în 2017, strânși pe gheață după câștigarea grupei valorice IIA a Campionatului Mondial și promovarea în grupa valorică IB, majoritatea juniorilor s-au filmat în timp ce cântau imnul secuiesc.