International

Naufragiu în Marea Roșie. Echipajul a fost salvat, dar peste 15 mii de oi au pierit înecate. Primele declarații

Naufragiu în Marea Roșie. Echipajul a fost salvat, dar peste 15 mii de oi au pierit înecate. Primele declarații
Foto: Twitter

Suflete nevinovate, care nu știau ce se întâmplă cu ele, au pierit brusc și tulburător.

Naufragiu în Marea Roșie. Echipajul a fost salvat, dar peste 15 mii de oi au pierit înecate

Mai mult de 15 mii de oi au pierit în largul coastei sudaneze din Marea Roșie, după ce nava cu care erau transportate, s-a scufundat.

Nava, cu destinaţia Arabia Saudită, a naufragiat la scurt timp după ce a părăsit portul sudanez Suakin, un hub comercial pentru numeroase ţări africane, situat la circa 800 kilometri nord-est de Khartoum.

Nava Badr 1 s-a scufundat duminică dimineață, în timp ce transporta 15.800 de oi (…) Toate animalele au murit’‘, a declarat un oficial portuar.

Motivele naufragiului nu au fost cunoscute imediat, însă oficialul citat a subliniat că ambarcaţiunea transporta „cu mult peste încărcătura sa maximă„.

Un alt oficial a confirmat incidentul, precizând că echipajul a fost salvat, dar nu şi animalele. Acesta a declarat că este posibil „un impact asupra mediului după înecarea a mii de animale” în Marea Roşie, precum şi de o perturbare a activităţilor portului.

Și la noi au murit peste 14 mii de oi

Vestea navei cu 14.600 de oi – majoritatea berbeci – care s-a scufundat în portul Midia, în urmă cu 3 ani, făcuse înconjurul lumii. Nava Queen Hind, încărcată cu 14.600 de oi, s-a răsturnat pe 24 noiembrie 2019, la scurt timp după ce a plecat din portul Midia. Trei luni a rămas fixată în același loc.

Cauzele scufundării nu se știau, dar ipoteze erau multe. Că nava era prea veche; că pe ea ar fi fost înghesuite, de fapt, cu 5.000 mai multe oi, care s-ar fi speriat și s-ar fi deplasat într-o parte; că a pornit oricum înclinată, pentru că pe puntea superioară erau sute de tone de furaje care n-aveau ce căuta acolo, ci la bază; că comandantul era nou pe navă și neexperimentat.

A doua zi, pe Facebook au început să circule imagini cu oi plutind în derivă prin apă și altele prinse în grilajele navei.

Despre oi, veștile au venit cu picătura în ziua scufundării. La început s-a aflat că din 14.600 au scăpat două. Pe la amiază, fuseseră salvate 17, iar până la finalul serii încă 32. Important este că în respectivul caz, câteva zeci de ori au rămas, totuși, în viață.

Foto: Twitter