Actual International

Neașteptat! Zelenski nu vrea să stea față în față cu Putin. Președintele Ucrainei a răspuns la invitația G20

Neașteptat! Zelenski nu vrea să stea față în față cu Putin. Președintele Ucrainei a răspuns la invitația G20
Arhivă

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că a acceptat invitația de a participa la summitul G20 din toamnă de la Bali, dar participarea sa va depinde de liderii care vor fi prezenți! Aceasta a fost o referire prea puțin voalată la adresa președintelui rus Vladimir Putin.

În urma discuțiilor cu președintele indonezian Joko Widodo, care au avut loc la Kiev la 29 iunie, Zelenski a declarat că participarea Ucrainei „va depinde de situația de securitate din țară și de componența participanților la summit”.

Indonezia, care deține președinția rotativă a G20 în acest an, a fost supusă la presiuni din partea mai multor națiuni occidentale pentru a nu-l invita pe Putin din cauza războiului pe care acesta l-a lansat în februarie împotriva Ucrainei.

Premierul italian Mario Draghi a declarat că Widodo i-a spus că prezența lui Putin la summitul de pe insula tropicală din noiembrie a fost exclusă, dar consilierul lui Putin, Yury Ushakov, a declarat că Draghi nu decide chestiuni legate de summitul G20.

Widodo se va deplasa la Moscova pe 30 iunie, unde se va întâlni cu Putin. Joko Widodo a anunţat totodată că a discutat la telefon cu Vladimir Putin:

„Cu această ocazie, preşedintele Putin a mulţumit Indoneziei pentru invitaţia la summitul G20 şi a spus că va participa”, a declarat președintele Widodo.

La fel ca multe alte națiuni în curs de dezvoltare, Indonezia a fost neutră în chestiunea invaziei neprovocate în curs de desfășurare a Rusiei în Ucraina, care a fost lansată la 24 februarie.

Națiunile G20 reprezintă aproximativ 80 la sută din producția economică totală a lumii.

Zelenski susținea că Putin e cel care nu vrea să se așeze la masa negocierilor

„Nu știu ce vrea de fapt președintele Federației Ruse, așa că îi propun o întâlnire”, a spus Zelenski la Conferința de Securitate de la Munchen, la jumătatea lunii februarie. Zelenski a mai adăugat că Putin poate alege unde anume să aibă loc discuțiile. „Deocamdată, nu există un răspuns din partea Kremlinului”, anunța guvernul ucrainean.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns în cea de-a 127 zi. Rusia a invadat Ucraina deși a pretins că acțiunea trupelor sale sunt „doar un exercițiu militar”.