International

Summitul G20 din Indonezia, locul de întâlnire între Putin și Zelenski? Președintele rus a confirmat prezența

Summitul G20 din Indonezia, locul de întâlnire între Putin și Zelenski? Președintele rus a confirmat prezența

Preşedintele indonezian Joko Widodo a anunţat că l-a invitat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la summitul G20 şi a confirmat participarea preşedintelui rus Vladimir Putin la acest forum ce va avea loc în noiembrie în Indonezia. Rămâne de văzut dacă președintele ucrainean va accepta, și de asemenea dacă Rusia nu va fi exclusă într-un final.

Summitul G20 din Indonezia, locul de întâlnire între Putin și Zelenski? Președintele rus a confirmat prezența

În timp ce Vladimir Putin a acceptat invitația, Volodimir Zelenski nu a venit încă cu un răspuns oficial. Summitul G20 va avea loc în luna noiembrie, pe insula indoneziană Bali.

Președintele țării, Joko Widodo, a declarat:

„L-am invitat pe preşedintele Zelenski să participe la summitul G20”, a declarat preşedintele indonezian, sugerând că un compromis a fost găsit în urma presiunilor Occidentului pentru a exclude Rusia din grup, după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, potrivit Agerpres.ro.

Faptul că Rusia este ţară membră a G20 a provocat disensiuni în rândul grupului, în condiţiile în care există solicitări din partea statelor occidentale pentru excluderea Rusiei din acest grup, însă pe de altă parte există un sprijin pentru păstrarea ei, din partea altor state membre, printre care China.

Joko Widodo a anunţat totodată că a discutat la telefon cu Vladimir Putin.

„Cu această ocazie, preşedintele Putin a mulţumit Indoneziei pentru invitaţia la summitul G20 şi a spus că va participa”, a declarat președintele Widodo.

O reuniune a miniştrilor de finanţe ai ţărilor G20 care a avut loc în aprilie la Washington a ilustrat din nou disensiunile profunde din G20 cu privire la participarea Rusiei.

G20, grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente, regrupează state care generează 85% din activitatea economică a lumii şi aproape două treimi din populaţia planetei. G20 reuneşte Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA, Turcia şi statele Uniunii Europene (UE).