Politică

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională a României: Am încredere că vom reuşi să trecem împreună prin aceste greutăţi

Nicolae Ciucă, mesaj de Ziua Națională a României: Am încredere că vom reuşi să trecem împreună prin aceste greutăţi

Mesajul premierului Nicolae Ciucă, cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României. În mesajul transmis cu ocazia zilei naționale, premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre lecțiile utile ale trecutului și a făcut apel la unitate și la eforturi comune din partea tuturor românilor.

1 Decembrie 1918 va rămâne pentru totdeauna, în istoria poporului român, drept ziua triumfului idealului naţional: unitatea. Rostită pentru prima dată în Revoluţia de la 1848 şi săvârşită doar parţial la 1859, Marea Unire a avut loc după un lung şir de lupte, după nenumărate sacrificii umane şi materiale. Marea Unire a rezultat în urma exercitării dreptului la autodeterminare exprimat la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia. În mod democratic, s-a decis unirea Basarabiei, Bucovinei şi a Transilvaniei cu România. Marea Unire este încununarea victorioasă a voinţei românilor şi rămâne cea mai frumoasă pagină din istoria României. O lecţie despre perseverenţă şi coeziune, care acum ne este deosebit de utilă şi necesară. Doar printr-un efort comun vom putea depăşi perioada dificilă pe care o traversăm’, se arată în mesajul transmis, miercuri, de Ciucă, potrivit Agerpres.

La Alba Iulia parada militară începe la ora 15:00. Până atunci însă vor avea loc alte evenimente specifice. Unul dintre momentele așteptate de acolo va fi spectacolul de drone care va înlocui focul de artificii.

Ziua de 1 Decembrie a debutat la Alba Iulia cu tradiționalul marș al unirii, care a pornit la ora 8:00 din gara Alba Iulia spre Piața Tricolorului din Cetatea Alba Carolina.

La ora 11:00 este programată citirea Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia, proclamația Unirii și primirea soliilor din cetățile de scaun. Slujba de Te Deum va avea loc la ora 12:00, la Catedrala Încoronării.

Cel mai așteptat moment al zilei, parada militară va începe la ora 15:00. Vor participa peste 400 de militari, cu tehnică militară, vehicule de luptă ale forțelor pentru operații speciale, complexe de artilerie antiaeriană și terestre, autospeciale de intervenție ale structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, elicoptere IAR-330 Socat și avioane MIG-21 Lancer.

Pe ecranele amplasate în municipiu va fi difuzat la ora 19:00 spectacolul extraordinar de folclor „Alba unește România”. În acest an, la Alba Iulia nu se organizează masă populară și nici foc de artificii. Focul de artificii a fost înlocuit cu un spectacol de drone. Acesta va avea loc la ora 20:00 în Parcul Unirii.