Actual

Noi amenzi în Codul Rutier! Se schimbă regulile și pentru școala de șoferi

Amenzile pentru soferi Sursa foto Romania TV
Sursa foto: Arhiva companiei

Conform unui nou proiect aflat în lucru la Parlament, se are în vedere introducerea unei serii de schimbări în Codul Rutier. Acestea prevăd amenzi mai mari pentru șoferii agresivi la volan, dar și reguli noi pentru școala de șoferi.

Noul proiect de lege care vizează modificarea Codului Rutier prevede restricții în ceea ce privește mașinile cu motor puternic. Astfel, șoferii cu vârsta de până la 21 de ani nu au dreptul să conducă vehicule care depășesc 100 CP. În cazul vehiculelor electrice, limita impusă de proiectul de modificare este 75 de kw. Interdicția se aplică și șoferilor cu o experiență de conducere mai mică de un an pentru categoria de vehicule B.

Se schimbă regulile și pentru școala de șoferi

Proiectul de modificare a Codului Rutier introduce o schimbare importantă și în regulile școlilor de șoferi. Astfel, numărul minim de ore de pregătire teoretică va fi de 25, față de 24, cât este în prezent. Totodată, se modifică și numărul orelor de pregătire practică, care va fi de 45. Cele 15 ore suplimentare vor duce automat și la scumpirea școlii de șoferi, dacă proiectul va fi adoptat.

Totodată, noul proiect de lege prevede că examinarea pentru obținerea permisului de conducere se poate realiza şi de către examinatori persoane fizice. Acestea vor trebuie însă atestate de către autoritatea competentă potrivit normelor de aplicare ale proiectului de lege.

Conform propunerii, desemnarea examinatorului, angajat al autorităţii competente sau a persoanei fizice atestate, se va realiza prin tragere la sorți.

Amenzi de peste 700 de lei pentru șoferii agresivi

O altă prevedere a proiectului de act normativ vizează șoferii cu comportament agresiv la volan. Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea de către conducătorul unui vehicul pe drumuri publice a unor manevre de natură a pune în pericol siguranța participanților la traficul rutier. Conform Codului Rutier, sunt vizați șoferii care se găsesc în categoria care se deplasează succesiv de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens.

De asemenea, din categoria conducerii agresive fac parte și întoarcerea mașinii prin folosirea frânei de mână. Dar și pornirea de pe loc „cu patinarea excesivă, în gol, a roților motoare”. De asemenea și motocicliștii care vor conduce doar cu o roată pe sol vor fi penalizați. Totodată, pe listă sunt incluși și șoferii care folosesc semnalele luminoase sau sonore pentru a-i face pe conducătorii din fața lor să se dea la o parte.

În astfel de situații, șoferii pot rămâne pe loc fără permisul de conducere timp de 30 de zile. De asemenea, pot primi o amendă cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei pentru comportamentul agresiv la volan.

Nu în ultimul rând, una dintre schimbări face referire la relațiile dintre Poliția Rutieră și șoferi/ Modificarea urmărește stabilirea „unor relații civilizate, calme și deschise“. Pentru aceasta, „autoritatea competentă stabilește reguli de comportament specifice polițistului rutier în relația cu participanții la trafic și le supune Guvernului spre aprobare prin hotărâre“, se arată în proiectul de lege citat de B1tv.