Lifestyle

Noi vouchere pentru români. Când intră în vigoare și ce valoare au

vouchere-620-lei
Sursa foto: botosaninews.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat intrarea în vigoare a noi vouchere pentru români. Tichetele sunt destinate remunerării persoanelor care prestează activități casnice în gospodăria unei familii sau a unui persoane singure.

ANAF a anunțat că are în vedere acordarea de noi vouchere pentru români, respectiv pentru prestatorii casnici. Conform legii, prestatorii casnici sunt persoanele care desfășoară activitate casnică ocazională necalificată în gospodăria unei familii sau a unei persoane singure, în calitate de beneficiar casnic. Potrivit actului normativ, activitatea casnică nu este efectuată în scop comercial și nu se efectuează în beneficiul unor terți.

Beneficiarii eligibili vor putea primi aceste tichete de activități casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Aceste noi vouchere vor avea o valoare nominală de 15 lei, care va fi ajustată anual. Legea mai prevede că transferul tichetelor valorice este interzis. O altă condiție este aceea că prestatorul casnic nu poate fi un membru al familiei beneficiarului casnic.

Noi vouchere pentru români pentru activități casnice

Activitățile casnice acoperite de noile tichete avute în vedere de ANAF includ:

– Servicii de curățenie și igienizare.

– Spălatul și călcatul rufelor.

– Servicii de croitorie.

– Servicii de preparare a hranei.

– Servicii de îngrijire corporală, hrănire, supraveghere a beneficiarului casnic dependent.

Tichetele de activități casnice permit și remunerarea activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă.

Pentru a putea beneficia de vouchere, prestatorul trebuie să acopere un anumit număr de ore de activitate. Legea prevede că durata zilnică a prestării activităților casnice pentru un beneficiar casnic nu poate depăși 12 ore. În cazul prestatorilor casnici cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, limita este 6 ore pe zi. Ca regulă generală, numărul orelor și volumul de muncă se stabilesc prin acord între beneficiarul casnic și prestatorul casnic.

Cum se pot obține tichetele

Conform prevederilor ANAF, voucherele se vor putea achiziționa:

– de la oricare dintre Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă județene și a Municipiului București.

– de la furnizorul de servicii universal privind serviciile poștale.

– de pe platforma electronică de evidență a desfășurării activităților casnice.

Legea prevede că voucherele nu sunt transferabile și pot fi utilizate numai de către prestatorul casnic ale cărui date sunt completate pe acestea.

Tichetele de activități casnice pot fi preschimbate în bani de către prestatorul casnic în maximum 12 luni de la data primirii lor la:

– Agențiile pentru Ocuparea Forței de Muncă.

– Furnizorul de serviciu universal.

– Prin ordin de plată sau transfer în contul bancar indicat de prestatorul casnic.

Legea prevede că prestatorul casnic va datora impozit pe venit și contribuție de asigurări sociale (CAS) pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice, conform Antena 3 CNN.