Actual International

Noile reguli ale lui Biden vor să interzică discriminarea studenților transsexuali

Noile reguli ale lui Biden vor să interzică discriminarea studenților transsexuali

O serie de noi reguli, propuse de Biden, nasc controverse în America. Cu toate acestea, normele propuse vin să facă lumină în ”întunericul” lăsat de Donald Trump, în acest domeniu sensibil.

Noile reguli ale lui Biden vor să interzică discriminarea studenților transsexuali

Noile reguli ale lui Biden reflectă lupta împotriva discriminării studenților transsexuali din Statele Unite ale Americii (SUA).

Normele propuse ar interzice, printre altele, discriminarea bazată pe identitatea de gen. Acestea, însă, au provocat o adevărată confruntare cu parlamentarii de stat și grupurile conservatoare americane, scrie New York Times, în ediția de vineri.

Administrația Biden a propus joi noi reguli care să reglementeze modul în care școlile trebuie să răspundă la discriminarea sexuală, eliminând părți importante ale unei politici a administrației Trump care a redus domeniul de aplicare a investigațiilor privind comportamentul sexual nepotrivit în campusuri și cimentând în lege drepturile studenților transsexuali.

Este responsabilitatea Departamentului Educației să se asigure că toți elevii noștri pot învăța, crește și prospera la școală, indiferent unde locuiesc, cine sunt, pe cine iubesc sau cum se identifică„, a declarat joi dimineață secretarul pentru educație, Miguel A. Cardona, în fața presei.

Se așteaptă, mai mult ca sigur, ca propunerea să genereze o confruntare cu parlamentarii conservatori de stat și federali. Presa face referire la o hotărâre a Curții Supreme de Justiție SUA din 2020, care a constatat că anumite articole din Legea drepturilor civile împotriva discriminării la locul de muncă se extind și la persoanele homosexuale și transsexuale.

Departamentul Educației din SUA a comunicat că va emite un regulament separat privind modul în care se aplică legea în cazul atletismului, cu referire directă la criteriile utilizate de școli „pentru a stabili eligibilitatea elevilor de a participa la o anumită echipă atletică masculină sau feminină„.

Invenția lui Trump – audieri în direct

Normele administrației Trump, emise în 2020, au restrâns definiția hărțuirii sexuale, au extins drepturile procesuale ale elevilor acuzați de hărțuire și agresiune, au scutit școlile de anumite responsabilități legale și au impus școlilor să organizeze proceduri asemănătoare tribunalelor, numite „audieri în direct„, care să permită interogarea părților implicate.

Aceste norme nu defineau „hărțuirea pe bază de sex” în sine, iar administrația a adoptat poziția conform căreia Titlul IX din lege nu extinde protecția la cei care se confruntă cu discriminarea bazată pe identitatea de gen.

Noile reguli de acum urmăresc să „restabilească protecțiile vitale pentru elevii din școli…, care au fost erodate de reglementări controversate, puse în aplicare în timpul administrației precedente„, potrivit informației de la Casa Albă.

Regulile lui Trump „au slăbit protecțiile pentru supraviețuitorii agresiunilor sexuale și au diminuat promisiunea unei educații lipsite de discriminare„, se arată în același comunicat.

Regulile nou propuse au beneficiat de aportul părților interesate pe parcursul unui an și jumătate, au declarat oficialii, inclusiv o audiere publică, virtuală, care a avut loc, la nivel național.

Foto: pixabay (deschidere)/ New York Times (interior)