Actual Diverse

Noua gaură descoperită în stratul de ozon este de 7 ori mai mare decât cea de deasupra Polului Sud. Care sunt riscurile

Noua gaură descoperită în stratul de ozon este de 7 ori mai mare decât cea de deasupra Polului Sud. Care sunt riscurile
24newsdaily.com

O nouă gaură din stratul de ozon, o subțiere a stratului atmosferic care protejează Pământul de radiația solară, care atinge dimensiuni de 7 ori mai mari decât cea deja cunoscută de deasupra Polului Sud, a fost identificată deasupra regiunilor tropicale.

Această constatare tulburătoare reiese dintr-un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din Waterloo, Ontario, Canada.

 Ce este, de fapt, o gaură în stratul de ozon

Conform hotnews.ro, pentru a fi clasificată ca atare, o „gaură” în stratul de ozon este definită ca o zonă în care pierderea de ozon este mai mare de 25% în comparație cu regiunile considerate stabile.

Qing-Bin Lu și echipa lui au identificat o zonă în care stratul de ozon este cu 80% mai subțire decât valorile standard.

Potrivit experților, această gaură este de aproximativ 7 ori mai mare decât cea din Antarctica și nu pare să varieze semnificativ pe parcursul anului.

„Tropicele alcătuiesc jumătate din suprafața planetei și găzduiesc aproximativ jumătate din populația lumii. Prezența acestei singularități este un motiv de îngrijorare globală”, a precizat expertul Qing-Bin Lu.

Rezultatul este deosebit de alarmant întrucât ozonul, un compus chimic (identificat ca O3), protejează suprafața pământului de radiațiile solare ultraviolete (UV).

Care sunt efectele subțierii stratului de ozon

În lipsa acestui tip de ecranare, undele electromagnetice ale Soarelui pot provoca riscuri grave pentru sănătate, de exemplu creșterea riscului de a dezvolta cancer de piele sau formarea de cataracte, slăbind în același timp sistemul imunitar uman.

De asemenea, expunerea la radiațiile ultraviolete poate fi dăunătoare atât ecosistemelor terestre, cât și celor acvatice.

Potrivit sursei citate, la mijlocul anilor 1970, s-a emis ipoteza că prezența substanțelor chimice industriale, cum ar fi clorofluorocarburile (CFC), ar fi putut cauza o epuizare a ozonului atmosferic.

În regiunea Polului Sud, în anul 1985, a fost găsită o „gaură” de dimensiuni semnificative.

Conform oamenilor de știință, interdicția utilizării poluanților a contribuit la încetinirea expansiunii subțierii stratului de ozon, însă cu toate acestea, prezența O3 a continuat să scadă.

„Nu observasem niciodată această singularitate datele preliminare sugerează că mai multe populații tropicale sunt deja expuse riscului de a experimenta consecințe negative din cauza radiațiilor, care ating niveluri mai mari decât se aștepta”, a mai adăugat Lu.

Totodată, găurile din ozonul tropical ar putea juca un rol important în răcirea și reglarea temperaturilor stratosferice. Iar această descoperire s-ar putea dovedi a fi crucială pentru o mai bună înțelegere a schimbărilor climatice globale, au subliniat cercetătorii în domeniu.

În încheiere, expertul Lu, a precizat: „Lucrările noastre evidențiază necesitatea efectuării unor studii ulterioare asupra epuizării stratului de ozon, asupra modificării radiațiilor UV, asupra creșterii riscurilor asociate sănătății și asupra efectelor negative pe care această situație le poate provoca asupra ecosistemelor din regiunile tropicale” .