Actual Diverse

Noua generație ”Superman” stinge luminile noaptea, în Paris. Cine sunt cei care fac asta

Noua generație ”Superman” stinge luminile noaptea, în Paris. Cine sunt cei care fac asta
retetesivedete

În timp ce se profilează o criză energetică majoră și în Franța, tineri ”activiști” agili folosesc mișcări de supereroi pentru a stinge luminile risipitoare pe care magazinele le lasă aprinse toată noaptea. Sportivii Parkour, care îmbracă, metaforic vorbind, hainele lui Superman, sting luminile când se lasă seara, în Paris.

Noua generație ”Superman” face economie la energie și stinge luminile noaptea, în Paris. Cine sunt ei. FOTO și VIDEO

În ultimii doi ani, grupuri de tineri atleți care practică Parkour, un sport care constă în alergare, cățărare și sărituri peste obstacolele urbane. S-au plimbat prin marile orașe franceze pentru a stinge pe timp de noapte panourile de magazine inutile, în încercarea de a combate poluarea luminoasă și de a economisi energie.

În variantă modernă se numesc Parkour, dar după cum știm mulți dintre noi, aceștia ar avea rolul lui Superman, în viața de zi cu zi.

Noroc că ei erau pregătiți deja de a se cățăra pe pereți sau stâlpi cu felinare aprinse deoarece Parisul are nevoie de ei acum mai mult ca niciodată. Și aceasta deoarece foarte multe magazine își ”uită” deschise luminile peste noapte, ceea ce contravine restricțiilor energetice ale omenirii din aceste zile.

Foto: New York Times

Videoclipurile cu isprăvile lor, care arată pe tinerii acrobați asemănători cu Spiderman, agățându-se de fațadele de piatră și de marginile balcoanelor, înainte de a arunca străzile în întuneric prin apăsarea unui întrerupător ridicat, au fost intens distribuite pe rețelele de socializare, încă de la începutul acestui trend.

Însă aceste așa-numite operațiuni de stingere a luminilor au căpătat o rezonanță suplimentară în ultimele luni, în condițiile în care Franța s-a angajat în eforturi de economisire a energiei pentru a face față asfixierii gazului european de către Rusia.

Parisul, Orașul Luminii, este o țintă preferată. În timp ce monumentele sale emblematice se întunecă mai devreme decât de obicei, multe dintre panourile magazinelor rămân încă aprinse toată noaptea.

„Toată lumea poate contribui în felul său” la economisirea energiei, a declarat Kevin Ha, liderul colectivului On The Spot Parkour, cu sediul la Paris, care numără aproximativ 20 de membri. „Ne folosim abilitățile fizice în mod util”, au povestit tinerii reporterului New York Times.