Actual International

Noua navă de război rusă Buyan-M este pregătită să transporte de două ori mai multe rachete de croazieră Kalibr

Noua navă de război rusă Buyan-M este pregătită să transporte de două ori mai multe rachete de croazieră Kalibr
Dianov Boris/Shutterstock.com

NOUA navă de război MIRV Buyan-M va transporta de două ori mai multe rachete de croazieră Kalibr, au declarat joi, 27 octombrie 2022, reprezentanți ai Ak Bars Shipbuilding Corporation pentru agenția de presă rusă RIA.

Noua navă de război rusă Buyan-M este pregătită să transporte de două ori mai multe rachete de croazieră Kalibr

O variantă îmbunătățită a navei de război rusești Buyan-M, care va transporta de două ori mai multe rachete de croazieră Kalibr, se află în faza de proiectare preliminară, potrivit Ak Bars.

Renat Mistakhov, directorul general al Ak Bars Shipbuilding Corporation, a declarat pentru RIA că nava de rachete mici (Sarsar), proiectul 21635, bazat pe proiectul 21631, va putea transporta până la 16 rachete de croazieră.

„Am realizat o versiune bazată pe proiectul 21631 Buyan-M. Doar că am dublat numărul de Kalibr-uri: de la opt la 16 rachete”, a declarat specialistul.

Mistakhov a spus că acest lucru a fost posibil de pus în aplicare datorită unei ușoare creșteri a deplasării.

El a adăugat: „În plus față de creșterea numărului de rachete, am realizat o carcasă în formă de V a navei, am pus elice în locul jeturilor de apă, îmbunătățind astfel navigabilitatea.”

Mistakhov a declarat că a fost elaborat un proiect conceptual și a fost realizat un model demonstrativ. „Oferim noul proiect atât pentru flota rusă, cât și pentru export”, a declarat directorul general al Ak Bars.

Exerciții militare planificate până la sfârșitul anului

Amintim că la data de 18 mai a.c., s-a anunțat că Flota rusă din Marea Baltică va primi noi nave de război în 2022, iar până la sfârșitul anului sunt planificate peste 30 de exerciții de diferite tipuri în apele Mării Baltice.

„Flota Rusiei din Marea Baltică așteaptă noi nave de război până la sfârșitul anului 2022. În special, este vorba despre nave moderne cu rachete mici din cadrul proiectului 22800 „Karakurt” și 21631 „Buyan-M”, s-a raportat atunci.

„Acestea au fost deja lansate la șantierele navale și sunt pregătite pentru testare”, a declarat și comandantul Flotei de Nord, viceamiralul Viktor Liina, fără a preciza numărul de nave care se vor alătura flotei deja existente pe ape.