Actual International

Nu mai există îndoială. Bărbatul care se dădea drept „profesor universitar brazilian” a fost demascat ca spion rus în Norvegia

Nu mai există îndoială. Bărbatul care se dădea drept „profesor universitar brazilian” a fost demascat ca spion rus în Norvegia
EVZ

Se spune despre spionii ruși că ar fi infiltrați în toată lumea, cam prin toate instituțiile statelor. Unul dintre ei a făcut mare vâlvă în Norvegia și despre el vom scrie în cele ce urmează.

Bărbatul care se dădea drept „profesor universitar brazilian” a fost demascat ca spion rus în Norvegia

Un presupus spion rus, despre care a scris Infoactual anterior, a apărut vineri, 28 octombrie 2022, în fața unui tribunal din Norvegia, fiind acuzat de spionaj. A reieșit că „cetățeanul brazilian Jose Assis Giammaria, născut în 1984”, era într-adevăr un agent rus pe nume Mikhail Valerievich Mikushyn, născut la 19 august 1978.

Bărbatul fusese arestat la începutul acestei săptămâni în timp ce se îndrepta spre locul de muncă în calitate de „profesor” la Universitatea Arctică din Tromso. Acesta reușise să se dea drept membru al instituției sub cealaltă identitate, falsă, timp de mai mulți ani.

La vârsta de 26 de ani, tânărul Mikushyn s-a mutat la Moscova, unde a locuit într-un cămin de ofițeri la Academia Militară și Diplomatică (VDA) a GRU, la adresa: Narodnya Opalcheniya nr. 52, clădirea 4, sq. 45. În această clădire de dormitoare sunt înregistrați ofițerii GRU, care sunt instruiți la prima facultate a VDA, care îi pregătește pe ofițerii GRU să lucreze în străinătate ca spioni sub acoperire diplomatică și spioni ilegali.

Identitatea și afilierea lui Mikushyn la GRU au fost confirmate de proiectele Insider și Bellingcat. De asemenea, aceștia i-au studiat biografia, concluzionând că „profesorul” a făcut totul pentru a ”eșua”. Cu doar o lună în urmă, el a participat la un antrenament la Vilnius.

Cum a decurs deconspirarea

Chiar înainte ca norvegienii să publice numele real al lui Mikushin, The Insider și Bellingcat au crezut că acesta era un angajat GRU pe nume Mikhail. Se pare că pseudo-profesorul a lăsat suficiente urme digitale, pentru a se ajunge la această concluzie.

De exemplu, parola pe care a folosit-o pentru contul său de la universitate a fost folosită de mai multe alte persoane. Dintre aceste conturi, două erau cu siguranță ale sale, deoarece conțineau numele său brazilian. Însă alte două erau interesante, deoarece erau înregistrate la adrese din Rusia.

Două e-mail-uri l-au dat de gol. Unul – agrandefamilia@mail.ru – se referea la un serial brazilian și probabil că îi aparținea tot lui. Celălalt – mika-invasor@rambler.ru – dădea de înțeles că numele proprietarului este Mikhail. Invasor se traduce din portugheză prin „invadator”.

Iar dacă nimeni nu putea ghici că „invadatorul Mihail” este chiar el, Mikushyn a folosit apoi și o altă parolă, care conținea incredibil de mult numele său de familie. Aparent, contul de e-mail „mika-invazivul” a fost folosit de Mikushin pentru o perioadă foarte lungă de timp și acum, în sfârșit, oamenii legii norvegieni au făcut legătura și l-au deconsipirat chiar pe parcursul derulării procesului de judecată.