Actual Diverse

O imagine unică și uimitoare, cu planeta Neptun, așa cum nu a mai fost văzută vreodată, face înconjurul lumii

O imagine unică și uimitoare, cu planeta Neptun, așa cum nu a mai fost văzută vreodată, face înconjurul lumii
Foto: evz/timpul.md

Este pentru prima dată când un telescop spațial a surprins o imagine unicat. Planeta Neptun a fost fotografiată de robotul lansat în univers, așa cum nu a mai fost văzută ea vreodată. Imaginea, în cele ce urmează.

O imagine unică și uimitoare, cu planeta Neptun, așa cum nu a mai fost văzută vreodată, face înconjurul lumii

Agenția Națională Aeronautică și Spațială (NASA) a publicat prima imagine clară a planetei Neptun, care a fost captată de telescopul spațial James Webb.

Neptun este a opta planeta de la Soare din sistemul solar. Numită după zeul roman al mării, Neptun, este a patra planetă după diametru și a treia după masă. Neptun are o masă de 17 ori mai mare decât cea a Pământului și puțin mai mare decât masa lui Uranus, care este de 15 ori mai greu decât Pământul, dar nu la fel de dens.

Neptun orbitează în jurul Soarelui la o distanță de 30,1 unități astronomice, ceea ce înseamnă că orbita sa este de aproximativ 30 de ori mai mare decât orbita Pământului. Planeta de gheață, așa cum i se mai spune, se află la o distanță de aproximativ 4 489 000 000 de km de Pământ.

Imaginea surprinde o vedere clară a inelelor planetei, unele dintre ele nefiind cunoscute, până acum, mai multe fâșii îndepărtate de praf, alături de sateliții ei.

Planeta Neptun ascunde o lume cu adevărat fascinantă. Dar oamenii nu cunosc foarte multe lucruri despre ea – poate pentru că Neptun este cea mai îndepărtată planetă de Soare sau pentru că foarte puține misiuni de explorare s-au aventurat atât de departe în sistemul nostru solar. Indiferent de motiv, planeta Neptun rămâne un gigant gazos (și de gheață), plin de minuni, mai ales că ea ne oferă, permenent, noi informații.

Când a fost descoperită pentru prima dată de către în 1846, Neptun a devenit cea mai îndepărtată planetă din Sistemul Solar. Dar apoi, în 1930, a fost descoperit Pluto, iar Neptun a devenit a doua cea mai îndepărtată planetă. Un material interesant pe această temă click aici.