International

O întrebare chinuie multe minți: De câți bani e nevoie pentru ca un om să fie considerat bogat

O întrebare chinuie multe minți: De câți bani e nevoie pentru ca un om să fie considerat bogat
Foto: publika.md

Câte mașini de lux trebuie să ai. Dar penthouse-uri? Poate se măsoară în yaht-uri, diamante sau acțiuni la companii megaprofitabile. Sau o fi nevoie să ai insula ta cu nisip fin și într-o zonă tropical. Prea multe necunoscute…

De câți bani e nevoie pentru ca cineva să fie considerat cu adevărat bogat? Răspunsul depinde de locul în care trăiește, informează publicația Money Rewiew.

Pentru a intra în cei 1% cei mai bogați din Monaco, averea unei persoane trebuie să atingă niveluri de opt cifre, în timp ce în România, o avere cu puțin peste jumătate de milion de dolari este suficientă pentru a fi considerat bogat.

Prag mai mic, prag mai mare

Potrivit datelor agenției internaționale de real estate Knight Frank, pragul pentru ca cineva să intre în cei 1% cei mai bogați oameni din Monaco este de 12,4 milioane de dolari. Semnificativ mai scăzut, dar încă ridicat este „pragul” pentru cei 1% cei mai bogați din Elveția (6,6 milioane de dolari) și Australia (5,5 milioane de dolari). În SUA, este nevoie de 5,1 milioane de dolari pentru a te alătura clubului celor cu adevărat bogați.

Potrivit Bloomberg, datele confirmă că pandemia și creșterea costului vieții au mărit decalajul dintre țările bogate și cele sărace. Pentru a intra în top 1% în Monaco este nevoie de o avere de cel puțin 200 de ori mai mare decât cei doar 57.000 de dolari necesari pentru a fi considerat bogat în Filipine.

Banul la ban trage

Gospodăriile cu venituri scăzute din întreaga lume resimt povara inflației, fiind obligate să cheltuiască mai mult din veniturile disponibile pentru a-și satisface nevoile de hrană și de locuință.

Pe de altă parte, cei mai bogați 500 de oameni din lume și-au mărit averea totală cu aproape 600 de miliarde de dolari în acest an, potrivit Bloomberg Billionaires Index, cel mai mare câștig fiind înregistrat de CEO-ul Meta și creatorul Facebook, Mark Zuckerberg.

„Inegalitatea în creștere la nivel internațional ar putea face ca această categorie să intre în vizor – în special cu ideea unei impozitări mai mari a activelor acestora și chiar pentru emisii de noxe”, notează Flora Harley de la firma Knight Frank.

Șeful bogătanilor

Miliardarul francez Bernard Arnault a construit un imperiu de produse de lux. Cum a început totul și cum a ajuns el să fie mai bogat decât Elon Musk și Jeff Bezos.

Elon Musk nu a rezistat prea mult în fruntea clasamentului celor mai bogați pământeni. La ceva mai mult de un an de la ocuparea acestei poziții, el a fost depășit de miliardarul francez în vârstă de 73 de ani Bernard Arnault, potrivit revistei Forbes. Pe 20 decembrie, analiștii Forbes au estimat averea lui Arnault la $180,2 miliarde (€169,8 miliarde), cu aproape $17 miliarde mai mult decât în cazul lui Musk.

Arnault este co-fondator, președinte și CEO al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, cunoscut drept LVMH. Holdingul său este cel mai mare acționar al LVMH și deține majoritatea drepturilor de vot în compania listată la bursă.

Francezul a mai ocupat pentru scurt timp poziția de cel mai bogat om al planetei în 2019, 2020 și 2021. Musk ar putea reveni pe prima poziție, dacă va resuscita rapid Twitter, dar realizările lui Arnault sunt considerate legendare.