Actual

O nouă lovitură pentru DNA, acum de la Radu Mazăre. Cum ar putea scăpa fostul edil al Constanței de un dosar greu de corupție

O nouă lovitură pentru DNA, acum de la Radu Mazăre. Cum ar putea scăpa fostul edil al Constanței de un dosar greu de corupție

Păienjenișul legislativ este stufos și poți să te încurci singur în el. Cam aceasta s-a întâmplat cu DNA, într-unul dintre cazurile grele de corupție ale lui Radu Mazăre.

O nouă lovitură pentru DNA, acum de la Radu Mazăre. Cum ar putea scăpa fostul edil al Constanței de un dosar greu de corupție. Video: documentar

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, aflat în închisoare, are mai multe dosare pe rol, după cum se știe, deja. Unul dintre aceste dosare grele îi pune în încurcătură pe specialiștii DNA.

Actualmente, Radu Mazăre este la un pas de a scăpa de unul dintre dosarele grele de corupție în care este cercetat. Și aceasta deoarece Curtea de Apel Constanța a decis, în camera preliminară, să anuleze toate mijloacele de probă administrate de DNA începând cu iulie 2019, dată la care a fost extrădat din Madagascar.

Mai exact, procurorii de la DNA  au nevoie acum de acordul fostului primar Radu Mazăre pentru a-l cerceta în alte dosare în care este vizat. Procurorii de la DNA Constanța sunt așteptați la data de 20 septembrie să se prezinte în instanță pentru a preciza dacă își mențin dispoziția de trimitere în judecată a lui Radu Mazăre pentru abuz în serviciu.

Un răspuns juridic a venit din Madagascar

Ministerul Justiției din Republica Madagascar a emis în urma adresei autorităților române din 15 iulie 2020, pe baza căreia judecătorii constănțeni au dispus anularea parțială a rechizitoriului lui Radu Mazăre, următorul răspuns:

”Am luat act de cererea Dvs, ca Ministerul Justiției malgaș să prezinte poziția sa cu privire la renunțarea la regula specialității referitor la dosarul menționat anterior. Mai întâi este important de subliniat că referitor la articolele 109, 110 și 111 din legea privind cooperarea internațională în materie penală, extrădarea susnumitului ar fi trebuit să fie judecată într-o ședință dedicată extrădării. Prin urmare a avut loc un viciu de procedură, procedura de extrădare rămânând nulă, cu toate consecințele de drept.

De altfel, principiul specialității este unul din principiile de drept al extrădării: interzice ca extrădatul să fie urmărit sau pedepsit pentru o infracțiune anterioară predării, alta decât cea care a motivat extrădarea. Acest principiu constituie în același timp o protecție a persoanei extrădate, în special atunci când consimte la predarea sa autorităților statului solicitant, și o garanție, pentru statul solicitat, a efectivității motivelor prin care își poate rezerva dreptul de a refuza predarea, în special, pentru Madagascar, refuzul de a preda o persoană urmărită pentru infracțiuni cu caracter politic.

Ministerul Justiției malgaș nu poate admite cererea dumneavoastră de extindere a consimțământului la judecarea domnului Mazăre Radu Ștefan pentru un dosar aflat pe rol sau unul viitor. De asemenea, din descrierea procedurii reiese că domnul Mazăre Radu Ștefan nu și-a dat acordul.

În plus, acesta s-a prevalat de statutul său de solicitant de azil sub protecția Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru refugiați iar infracțiunile pentru care statul Dvs solicită ca justiția malgașă să facă derogare de la principiul specialității nu sunt clare și nu ne garantează faptul că nu este vorba de infracțiuni cu caracter politic”, se arată în răspunsul oficial al reprezentanților legii din Republica Madagascar.

De ce este acuzat Radu Mazăre în acest dosar

Radu Mazăre, cândva edil al orașului de la malul mării, este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (nouă acte materiale), fiind incriminat cum că ar fi aprobat vânzarea prin negociere directă a unor terenuri aparținând domeniului privat al municipalității, deși legea îl obliga să organizeze licitații publice.

Magistrații au apreciat că DNA Constanța a încălcat principiul specialității reglementat de dreptul intern (Legea 302/2004), care precizează că nicio persoană predată nu poate fi urmărită sau judecată pentru orice alt fapt anterior predării, altul decât cel pentru care a motivat extrădarea.

DNA a interpretat greșit

Instanța a mai stabilit că DNA a dat un sens eronat precizărilor autorităților malgașe, susținând că ”procedura de extindere a consimțământului la extrădare la care ar trebui să dea curs nu este reglementată în legislația statului malgaș”.

În fapt, arată, judecătorii, nu există nicio referire în răspunsul Ministerului Justiției din Republica Madagascar la reglementări legate de extindere a consimțământului de extrădare pentru alte fapte, ci la procedura existentă și reglementată a acestei proceduri.

Pe 20 septembrie, Mazăre poate scăpa de o parte din acuzații

Hotărârea Curții de Apel Constanța, prin care a fost constatată nulitatea relativă a actelor procedurale și a mijloacelor de probă administrate începând cu 3 iulie 2019, în cazul Radu Mazăre, a fost luată la sfârșitul lunii iunie, urmând ca pe 20 septembrie judecătorii să decidă, pe baza solicitării DNA, dacă procesul împotriva fostului primar va mai continua sau nu.

Foto: arhiva/youtube: documentar