Actual Social

O parte din ajutoarele financiare pentru pensionari vor fi trecute pe taloanele de pensie. Poștașii încep de luni să sune la uși

O parte din ajutoarele financiare pentru pensionari vor fi trecute pe taloanele de pensie. Poștașii încep de luni să sune la uși
playtech.ro

Și în 2023, românii cu pensii şi venituri mici vor primi vouchere pentru alimente, iar acestea vor fi trecute pe cuponul de pensie.

Astfel, potrivit lui Marius Budăi, ministrul Muncii, ajutoarele pentru vârstnici vor fi înscrise pe noile cupoane de pensie, în timp ce sprijinul pentru facturi vine sub formă de vouchere.

Prin urmare, aproximativ 4,3 milioane de români (pensionari cu venituri mai mici de 3.000 de lei) vor primi de la bugetul de stat (în două tranșe) ajutoare financiare, care vor fi înscrise pe cuponul de pensie.

În acest context, Marius Budăi a precizat: „Sumele vor fi înscrise separat pe cuponul de pensie, astfel încât seniorii României să regăsească aceste sume acolo și să le fie simplu de identificat”.

Vouchere pentru energia electrică

Potrivit ministrului Muncii, pensionarii care au o pensie sub pragul de 1.500 de lei vor primi un ajutor financiar, în valoare de 1.000 de lei (sub formă de vouchere, valabile 12 luni), iar suma va fi împărțită în două tranșe, respectiv:

  • la începutul anului,
  • în luna septembrie.

Nu se știe încă cum vor fi decontate voucherele

Voucherele vor fi distribuite prin intermediul Poștei, dar autoritățile nu au stabilit încă pașii necesari pentru decontare.

„Suntem pe final cu construcția actului normativ, vrem să avem și normele de aplicare și căutam cea mai debirocratizată posibilă măsură, astfel încât să nu punem cetățenii pe drumuri. Este un voucher care va fi tipărit, nu este card bancar – este voucher care va fi trimis prin Poșta Română„, a precizat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Când vor fi virate pensiile

La fel ca în fiecare an, la început de ianuarie vor fi două zile libere pentru bugetari, iar pensiile vor fi virate în conturi după 3 ianuarie 2023.

În ceea ce privește plata pensiilor în luna ianuarie 2023 (dacă se va face sau nu cu întârziere), ministrul Muncii Marius Budăi a precizat: „Nu mă feresc de cuvântul întârziere, dar nu este vorba despre o întârziere. După cum bine ştiţi se închide anul bugetar pentru decembrie pe 3 – 4 ianuarie 2023, atunci sunt deschise conturile şi sunt făcute plăţile aferente”.

Așadar, de luni, poștașii încep să aducă pensionarilor pensiile.