Actual

O profesoară din Rusia a fost arestată după ce a criticat războiul. „Am vrut doar să lărgesc viziunea elevilor mei asupra lumii!”

O profesoară din Rusia a fost arestată după ce a criticat războiul. „Am vrut doar să lărgesc viziunea elevilor mei asupra lumii!”

Elevii și-au înregistrat profesoara în timp ce aceasta critica războiul declanșat în Ucraina și au anunțat Serviciul Intern de Informații. După cinci zile, aceasta a fost arestată.

Profesoara este urmărită penal și riscă închisoarea!

Pentru Irina Gen, o profesoară de limba engleză și germană în vârstă de 55 de ani, din Penza, Rusia, critica asupra războiului cu țara vecină i-a provocat o adevărată dramă, asta după ce a fost înregistrată în sala de clasă. Se pare că aceasta este acuzată de „discreditarea” armatei ruse, faptă pentru care riscă închisoarea:

„Am vrut doar să lărgesc viziunea elevilor mei asupra lumii. Am sperat să fac o breșă în propaganda cu care este hrănită această țară. Dar uite unde am ajuns”, a declarat Irina Gen.

Întâmplarea dramatică a avut loc pe 18 martie, atunci când elevii au întrebat-o despre interdicția sportivilor ruși de a participa la competiții internaționale:

„Până când Rusia nu va începe să se comporte într-un mod civilizat, excluderea sportivilor ruși de la competiții va continua pentru totdeauna. Cred că este corect”, a spus ea în înregistrarea audio, care a fost publicată pentru prima dată pe conturile aplicației de mesagerie Telegram ce au legătură cu Kremlinul.

Mai mult decât atât, profesoara și-a exprimat dezaprobarea față de modul în care presa rusă de stat a prezentat bombardarea unei maternități din orașul asediat Mariupol:

„Rusia a vrut să ajungă la Kiev și să răstoarne guvernul! Ucraina este, de fapt, un stat suveran, există un guvern suveran. Trăim într-un regim totalitar. Orice disidență este considerată o crimă”, a mai afirmat profesoara, potrivit acestei înregistrări.

La sfârșitul lunii martie, procurorii ruși au anunțat că au deschis un dosar penal împotriva lui Gen în temeiul unei legi recent introduse care incriminează răspândirea așa-numitelor știri false despre armata rusă.