International

O țară întreagă, afectată de o pană de curent care a durat mai multe ore

O țară întreagă, afectată de o pană de curent care a durat mai multe ore

O pană masivă de curent în Pakistan a afectat luni majoritatea celor peste 220 de milioane de locuitori ai țării, inclusiv în mega orașele Karachi și Lahore.

Sistemul de distribuție a energiei electrice din Pakistan este o rețea complexă și delicată, iar o problemă într-o secțiune a rețelei poate duce la întreruperi în cascadă în întreaga țară.

Întreruperea de câteva ore, a doua din ultimii doi ani, a fost cauzată de o defecțiune în rețeaua națională în jurul orei 7:30 (0230GMT).

„Potrivit primelor informații, frecvența sistemului a scăzut la rețeaua națională dimineața, ceea ce a dus la o avarie masivă”, a scris pe Twitter ministerul Energiei.

Lucrările de reparații erau în curs de desfășurare, iar energia electrică a fost restabilită în mod limitat în unele părți ale capitalei și în orașul Peshawar din nord-vestul țării.

Orașul portuar Karachi, cu o populație de peste 15 milioane de locuitori, și Lahore, cu o populație de peste 10 milioane de locuitori, au rămas și ele fără energie electrică.

O avarie similară a avut loc în ianuarie 2021. Aceea a aruncat întreaga țară în întuneric după ce o defecțiune apărută în sudul Pakistanului a declanșat deteriorarea sistemului de transmisie al țării.

Pakistanul este afectat de mult timp de penuria de energie din cauza unei combinații de factori nefavorabili, ca de exemplu: o economie slabă, o gestionare defectuoasă și lipsa instalațiilor de stocare.

Spitalele sunt în mare parte susținute de generatoare, în timp ce școlile folosesc gaz pentru a-și încălzi sălile de clasă.

Reducerea încărcării în această iarnă a afectat gospodăriile și industriile casnice, inclusiv industria textilă, una dintre cele mai mari industrii din Pakistan, unele fabrici fiind închise temporar.

Se așteaptă restabilirea curentului electric în întreaga țară sau economia acesteia va avea de suferit și mai mult.