International

Numeroase email-uri ale Armatei Americane au fost trimise din greșeală unui aliat al Rusiei

sursa-army-times
sursă foto army times

Milioane de e-mailuri ale armatei americane au fost redirecționate greșit către Mali, țară africană, printr-o „scurgere de date” care a expus informații extrem de sensibile, inclusiv documente diplomatice, declarații fiscale, parole și detalii de călătorie ale unor ofițeri de rang înalt.

În pofida avertismentelor repetate de peste un deceniu, un flux constant de e-mailuri continuă să fie direcționat către domeniul .ML, identificatorul de țară pentru Mali, ca urmare a faptului că oamenii au tastat greșit .MIL, sufixul tuturor adreselor de e-mail ale armatei americane.

Problema a fost identificată pentru prima dată în urmă cu aproape un deceniu de către Johannes Zuurbier, un antreprenor olandez de internet care are un contract de gestionare a domeniului de țară al Mali.

Zuurbier colectează e-mailuri direcționate greșit din ianuarie, în încercarea de a convinge SUA să ia în serios această problemă. El deține aproape 117.000 de mesaje redirecționate greșit, aproape 1.000 au sosit numai miercuri. Într-o scrisoare pe care a trimis-o SUA la începutul lunii iulie, Zuurbier a scris: „Acest risc este real și ar putea fi exploatat de adversarii SUA”.

Guvernul Mali este aliatul Kremlinului

Controlul asupra domeniului .ML va reveni luni de la Zuurbier la guvernul din Mali, care este aliat strâns cu Rusia. Atunci când contractul de gestionare de 10 ani al Zuurbier va expira, autoritățile din Mali vor putea să adune e-mailurile direcționate greșit. Guvernul din Mali nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Zuurbier, directorul general al Mali Dili, cu sediul la Amsterdam, a abordat în repetate rânduri oficiali americani, inclusiv prin intermediul unui atașat al apărării în Mali, al unui consilier superior al serviciului național de securitate cibernetică al SUA și chiar al unor oficiali de la Casa Albă.

O mare parte din fluxul de e-mailuri este spam și niciunul nu este marcat ca fiind clasificat. Însă unele mesaje conțin date extrem de sensibile despre personalul militar american în activitate, contractori și familiile acestora, scrie Financial Times.

Informații sensibile despre militarii americani

Conținutul acestora include radiografii și date medicale, informații despre documente de identitate, liste de echipaj pentru nave, liste de personal la baze, hărți ale instalațiilor, fotografii ale bazelor, rapoarte de inspecție navală, contracte, plângeri penale împotriva personalului, investigații interne privind intimidarea, itinerarii oficiale de călătorie, rezervări și dosare fiscale și financiare.

Mike Rogers, un amiral american în retragere care a condus Agenția Națională de Securitate și Comandamentul cibernetic al armatei americane, a declarat: „Dacă ai acest tip de acces susținut, poți genera informații chiar și numai din informații neclasificate”.

„Acest lucru nu este neobișnuit”, a adăugat el. „Nu este ieșit din comun ca oamenii să facă greșeli, dar problema este amploarea, durata și sensibilitatea informațiilor.”