Lifestyle

Oamenii de știință au decis! Care sunt alimentele care rezistă și 2000 de ani?

Oamenii de știință au decis! Care sunt alimentele care rezistă și 2000 de ani? Conform BBC, a fost alcătuită o listă a alimentelor care au cel mai mare termen de valabilitate, în caz de calamitate, Apocalipsă sau orice poate fi mai rău. Scopul este acela ca omul să aibă o şansă la supravieţuire sau, cel puţin, să nu moară de foame.

Michael Sulu, expert în chimia alimentară la University College London din Marea Britanie, a declarat că alimentele se alterează „din cauza microbilor”. Astfel, pentru ca alimentele să nu fie stricate de culturile microbiene, cele mai răspândite metode de conservare folosite, în prezent sunt: uscarea (dezhidratarea), sărarea, condimentarea sau depozitarea acestora în containere ori recipiente speciale, vidate.

Toate metodele de păstrare au scopul de a reduce multiplicarea microbilor de pe alimente. Uscarea şi sărarea sunt cele mai simple şi sigure metode pentru conservarea alimentelor. Uscarea este foarte eficace întrucât microbii nu se dezvolta în medii lipsite de apă, iar lipsa acesteia nu cauzează oxidarea, o altă cauză a stricării alimentelor. Sărarea mâncării, în special a cărnii, este o altă metodă eficientă deoarece şi, în acest caz, se reduce umiditatea, iar agenţii patogeni nu mai pot să supravieţuiască.

Sarea, zahărul și grăsimile ajută la conservarea alimentelor

„Sarea extrage apa din microorganisme şi distruge legăturile chimice ale acestora”, a precizat Michael Sulu. Sărarea, în termeni ştiinţifici, se numeşte „şoc osmotic”.

Şi zahărul poate ajuta la conservarea alimentelor. Zahărul alb rafinat conţine 99,9% zaharoză pură şi nu permite dezvoltarea microbilor, prin urmare acest aliment nu are termen de valabilitate. Din acest motiv, un alt aliment, care s-a dovedit că poate ţine chiar și mii de ani este mierea.

În mormântul lui Tutankhamon din Egipt s-a descoperit miere cu o vechime de peste 3.000 de ani. Condiţia este ca mierea să se afle într-un recipient sigilat. În plus, „alimentele foarte bogate în grăsimi pot fi conservate pentru multă vreme”, a declarat Mark Thomas, profesor de genetică la University College London.

Șampania poate fi păstrată timp îndelungat

Cea mai bună bătură este şampania. Aceasta poate ţine sute de ani. Cea mai veche sticlă de şampanie, cu o vechime de 200 de ani şi din care s-a şi băut, a fost găsită într-o epavă aflată pe fundul Mării Baltice. „A avut un gust fantastic”, declara, la acea vreme, Christian Ekstrom, scafandrul care a găsit-o în anul 2010.

Cei care preferă carnea trebuie să mai aştepte ceva până se va inventa carnea care nu este de animal. „Peste 10 ani, agricultura celulară – metodă prin care se poate obţine carne fără sacrificarea de animale – ar putea să ne ofere mâncare mai sigură şi care să dureze mai mult timp”, a declarat expertul în chimia alimentară Michael Sulu.

Cele mai indicate provizii

Cele mai indicate pentru provizii sunt: conservele, alimentele sau uscate şi mâncarea congelată sau din pungi vidate. Mâncarea pentru astronauţi ar face faţă unei aprovizinări pe termen lung, dar aceasta nu este disponibilă în magazine. În octombrie 2019, a avut loc primul experiment reuşit de friptură comestibilă, printată 3D. A fost un fel de „carne fără carne”. S-au extras celule de carne din carne de vacă. Aceste celule au fost cultivate, apoi, într-un mediu ce stimulează creştere lor.

Recipientele cu celule și nutrienți au fost duse la bordul unei nave Soyuz MS-15 care a decolat din Kazahstan și au fost transportate la bordul Stației Spațiale Internaționale. Pe SSI, au fost puse într-un printer magnetic, care a replicat celulele, astfel încât să crească țesut muscular. Astronauţii nu au consumat produl. Acesta a fost trimis înapoi pe Pământ pentru mai multe studii.