International

Ofensiva rusească țintește civilii și infrastructura critică. Zelenski: „A fost o noapte dificilă. Un atac masiv cu rachete”

razboi in ucraina, sursa foto Deccan Herald
sursa foto Deccan Herald

Un nou atac rusesc a avut loc în miercuri seara, lăsând în urma sa victime civile și pagube aduse infrastructurii critice ucrainene. Volodimir Zelenski a transmis că rușii au atacat diferinte ținte cu peste 80 de rachete în mai multe regiunii ale țării, caracterizând atacul ca „o încercare de a-i intimida din nou pe ucraineni”. Ministrul de externe ucrainean spune că este o nouă dovadă a „barbariei rusești”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat pe Telegramul său oficial despre evenimentele din această noapte:

„A fost o noapte dificilă. Un atac masiv cu rachete în toată țara. Regiunile Kiev, Kirovohrad, Dnipro, Odesa, Kharkiv, Zaporizhzhia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zhytomyr, Vinnytsia. Atacuri asupra infrastructurii critice și a clădirilor rezidențiale. Din păcate, există răniți și morți. Condoleanțe familiilor.

Toate serviciile lucrează. Sistemul energetic este în curs de restabilire. Au fost impuse restricții în toate regiunile.

Inamicul a tras 81 de rachete în încercarea de a-i intimida din nou pe ucraineni, revenind la tacticile lor mizerabile. Ocupanții nu pot decât să terorizeze civilii. Asta este tot ce pot face. Dar asta nu îi va ajuta. Ei nu vor evita responsabilitatea pentru tot ceea ce au făcut.

Le mulțumim gardienilor cerului nostru și tuturor celor care ajută la depășirea consecințelor atacurilor pe furiș ale ocupanților”, a transmis președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, conform The Guardian.

„Barbaria rusească”

Ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, a descris loviturile de peste noapte asupra Ucrainei ca fiind fără scop militar și „doar barbarie rusească”. Într-un mesaj pe Twitter, el a spus: „Nu am avut timp să mă gândesc la asta:

Rusia a lansat peste noapte un atac masiv cu rachete și drone asupra Ucrainei, care a dus la pierderi de vieți omenești și la deteriorarea infrastructurii civile. Fără obiectiv militar, doar barbarie rusească. Va veni ziua în care Putin și asociații săi vor fi trași la răspundere de un tribunal special”.

Guvernatorul regiunii Liov, Maksym Kozytskyi, a oferit mai multe detalii despre atacul care a ucis cinci persoane. Într-un mesaj pe Telegram, el a spus:

„Astăzi, în jurul orei 4 dimineața, o rachetă inamică a căzut în districtul Zolochiv în timpul unui raid aerian. Trei bărbați și două femei care se aflau acasă în acel moment au murit. Incendiul a distrus trei clădiri rezidențiale, trei mașini, un garaj și mai multe anexe. Incendiul a fost stins. Demolarea clădirilor distruse a fost deja finalizată. La lucrări au fost implicați 28 de salvatori, cinci unități de echipamente speciale și o echipă canină”.

În jurul a 30 de rachete au reușit să fie interceptate de apărarea ucraineană.

O altă zi pe frontul din Ucraina

Guvernatorul regional a declarat că apărarea aeriană a doborât rachete deasupra Liov, dar „nu pot spune exact câte rachete au fost distruse deasupra regiunii noastre, serviciile relevante au cerut să nu facă publice aceste informații” și a îndemnat publicul să nu facă publice detalii.

Kozytskyi a continuat să spună:

„Ca de obicei, în timpul zilei, persoanele strămutate în interiorul țării au sosit în regiunea noastră cu trenuri de evacuare, iar oamenii au plecat, de asemenea, cu trenul spre Przemyśl [în Polonia]. În raioanele din regiunea Liov, ajutoarele umanitare au fost colectate și predate soldaților de pe linia frontului și locuitorilor din așezările de pe linia frontului, mașinile au fost trimise la apărători. Partenerii noștri străini au transferat ajutoare către comunitățile din regiune. Toată lumea a trăit ziua de ieri, făcând fapte bune și apropiindu-se de victorie la locul lor. Dar ne-am trezit cu sirene și vești despre morți. Nu vom uita niciodată această zi. Nu vom ierta niciodată. Și ne vom îndrepta toate eforturile noastre spre răzbunare și întoarcerea justiției”, a transmis guvernatorul din Liov.