International

Oligarhul Ilan Șor a fost condamnat la 15 ani de închisoare! Decizia Curții de Apel din Chișinău este definitivă

Ilan Șor, sursa foto agora.md
sursa foto agora.md

Oligarhul Ilan Șor a fost condamnat joi, 13 aprilie, de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare. Verdictul este definitiv și nu poate fi contestat în niciun fel. În plus, în cadrul pedepsei vor fi confiscate bunurile fugarului în valoare de 5 miliarde de lei moldovenești.

,,Termenul de închisoare se va calcula din momentul reținerii, cu includerea perioadei aflării în arest”, potrivit declarat reprezentanți ai Procuraturii Anticorupție de la Chișinău.

Olesea Stamate, deputat în Parlamentul PAS, a fost cea care a dat vestea condamnării lui Ilan Șor.

Maia Sandu recunoscătoare pentru condamnarea lui Ilan Șor

„În sfârșit un caz în care justiția a triumfat și în țara noastră! Șor – condamnat definitiv de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare! Oriunde ar servi el detenția, în Israel sau Moldova- bunurile pe care a fost aplicat sechestru acum vor fi confiscate în favoarea statului – 5 miliarde de lei!”, a scris aceasta pe pagina sa de Facebook.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat la rândul ei decizia Curții de Apel, postând pe FaceBook următorul mesaj:

„Șor va sta 15 ani la pușcărie pentru furtul miliardului și averea lui va fi confiscată. Acest lucru a fost decis astăzi de Curtea de Apel. Acest lucru a fost cerut de noi pentru a se face dreptate poporului. Acest lucru a fost cerut de cetățeni – ca cei care fură să întoarcă banii, iar legea să fie pusă în capul mesei. Doar așa justiția își poate căpăta legitimitatea, prin decizii legale care pedepsesc hoții și fac dreptate”, a scris președinta pe pagina sa de Facebook.

Avocații lui Ilan Șor vor ataca decizia

Pentru rolul său în „furtul miliardului” din sistemul financiar, Ilan Șor a fost condamnat pentru prima dată la șapte ani de închisoare în 2017, dar de atunci procesul de apel a durat mai mult. La Curtea de Apel, sentința a fost contestată. În februarie 2018, dosarul sentinței a fost mutat la Curtea de Apel Cahul. De atunci, au fost programate mai multe ședințe de judecată, cele mai multe dintre acestea fiind amânate din diferite motive.

La 30 iulie 2019, liderul partidului „ȘOR” a fost adăugat pe o listă de urmărire la nivel mondial. Întrucât Partidul Democrat a părăsit guvernul în iunie 2019, Ilan Șor a plecat din Republica Moldova, iar acum se pare că se află în Israel.

,,Este un act ilegal care vine în contradicție cu practica Curții Europene”, a spus Iulian Bălan, unul dintre avocații oligarh.

Potrivit unui articol din New York Times din acest an, Rusia a incitat demonstrații împotriva administrației de la Chișinău prin intermediul oligarhului Ilan Șor. Acesta contestă afirmațiile potrivit cărora Kremlinul se folosește de partidul său pentru a submina Chișinăul.

Înaintea începerii unuia dintre proteste, poliția din Chișinău a făcut anunțul că protestul va fi perturbat de persoane cu antecedente penale sau cu experiență în sport, care au fost plătite cu mii de euro, agențiile specializate din Rusia organizând operațiunea.