International

Moscova, răspuns dur la acuzațiile aduse de Maia Sandu! „Kievul vrea să atragă Chișinăul într-o confruntare cu Rusia”

Maia Sandu, sursă foto Jurnalul
sursă foto Jurnalul

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni faptul că a fost descoperit și dejucat un plan al Rusiei de destabilizare a țării sale. Anunțul său a venit la doar câteva zile după ce premierul Natalia Gavrilița și-a anunțat demisia din cauza lipsei de susținere parlamentară în procesul de aderare al Moldovei la valorile și instituțiile europene.

Conform declarațiilor făcute de Maia Sandu planul Moscovei era de a destabiliza țara sa prin diferite tactici subversive, precum atacuri asupra instituțiilor de la Chișinău cu militari ruși deghizați în civili sau cu luări de ostatici. În aceste planuri ar fi fost implicați cetățeni din Rusia, Belarus, Muntenegru și Serbia. Ei aveau în plan crearea unei crize la nivel național care să pună sub presiune securitatea din Moldova, în contextul în care două rachete rusești lansate din Marea Neagră au intrat în spațiul aerian al țării săptămâna trecută.

Răspunsul Moscovei la acuzațiile aduse de Maia Sandu

Ministerul Rus al Afacerilor Externe a emis un comunicat de presă în care spune că aceste planuri nu au existat niciodată și că fac parte din propaganda Kievului, care vrea să atragă Chișinăul într-un război cu Rusia.

„Am acordat atenţie declaraţiei Preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 13 februarie, că departamentele moldoveneşti „au confirmat” informaţiile regimului de la Kiev despre existenţa „planului Rusiei de destabilizare a situaţiei din Moldova” . Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi fără fundament. Sunt construite în spiritul tehnicilor clasice care sunt adesea folosite de Statele Unite, alte ţări occidentale şi Ucraina. Mai întâi acuzaţi cu referire la informaţiile secrete care nu pot fi verificate, apoi folosirea acestora pentru a-şi justifica propriile acţiuni ilegale. Este evident că adevăratul scop al Kievului, care a lansat dezinformarea despre „planul rus de destabilizare a Moldovei”, este atragerea Chişinăului într-o confruntare dură cu Rusia”, se arată în comunciat, conform News.ro.

„Mitul amenințării rusești”

Moldova, care în prezent nu-și controlează cu adevărat granițele teritoriale, deoarece are un teritoriu separatist care se autoguvernează, Transnistria, cu susținere din partea Federației Ruse, este victima „mitului amenințărilor rusești”, susține Ministerul Rus pentru Afaceri Externe.

„La rândul lor, autorităţile moldoveneşti au confirmat acest fals pentru ca, folosind mitul ameninţării ruseşti, să distragă atenţia cetăţenilor moldoveni de la problemele interne cauzate, în primul rând, de cursul socio-economic eşuat al actualei administraţii, pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi a oponenţilor politici.

Astfel de planuri sunt deja implementate şi sunt implicate în naraţiuni sincer rusofobe. Este de remarcat că, chiar şi în Moldova, mulţi au perceput cu neîncredere şi nedumerire declaraţia Maiei Sandu. Respingem hotărât insinuările despre presupusa dorinţă a Rusiei de a „submina” situaţia din Republica Moldova.

„Rusia nu intervine în treburile interne ale altor țări”

Spre deosebire de ţările occidentale şi Ucraina, noi nu ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei şi ale altor ţări ale lumii. Rusia nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova şi vrea dezvoltarea unei cooperări bilaterale reciproc avantajoase şi egale.

Facem apel la autorităţile moldoveneşti să dea dovadă în sfârşit de spirit de stat, să nu cedeze provocărilor din afară şi să se ghideze în acţiunile lor de interesele cetăţenilor ţării lor, prin înţelegerea marilor avantaje pe care le pot aduce Republicii Moldova relaţiile de prietenie stabile cu Rusia„, se arată în comunicatul Ministerului Rus al Afacerilor Externe.