Actual International

Oligarhul lui Putin, arestat la Londra pentru infracțiuni grave. Acuzat că ar fi fraudat ministerul de interne britanic

Oligarhul lui Putin, arestat la Londra pentru infracțiuni grave. Acuzat că ar fi fraudat ministerul de interne britanic
newsweek

Caz de anvergură pe arena internațională. Subiectul principal este un oligarh rus, apropiat al lui Putin. Câteva zile, numele lui nu a fost divulgat, dar totuși presa a aflat despre cine este vorba.

Oligarhul lui Putin, arestat la Londra pentru infracțiuni grave. Acuzat că ar fi fraudat un minister

Procurorii l-au reținut pe Mikhail Maratovich Fridman, principalul investitor din spatele Alfa Group, unul dintre cele mai mari grupuri de investiții private din Rusia, persoană cunoscută pentru susținerea unor afaceri și din Republica Moldova.

Oligarhul rus, unul dintre capii de afiș din lista persoanelor aflate sub sancțiunea UE, a fost eliberat, ulterior, pe cauțiune, scrie evz.ro.

Mikhail Fridman are 58 de ani. Anchetatorii nu i-au precizat numele în comunicatul oficial, dar au înșirat acuzațiile grave. Procurorii britanici au declarat, într-un comunicat de presă, că oligarhul a fost reținut la domiciliul său din Londra. El este cercetat pentru suspiciunea de spălare de bani, fraudarea Ministerului de Interne și mărturie mincinoasă.

Cum s-au derulat faptele

Potrivit Sky News, sâmbătă, 3 decembrie 2022, Agenția Națională de Combatere a Criminalității (NCA) l-a arestat pe bărbatul de 58 de ani, împreună cu alte două persoane despre care se crede că ar fi co-conspiratori. Primul dintre aceștia este un bărbat în vârstă de 35 de ani, despre care se crede că a lucrat în casa de milioane de lire sterline a oligarhului rus din Londra. Al doilea, un bărbat de 39 de ani, a fost arestat la locuința acestuia din Pimlico.

Agenții au acționat după ce bărbatul de 35 de ani a fost văzut părăsind locuința cu o geantă care conținea mii de lire sterline în numerar. El este acuzat, de asemenea, de obstrucționarea unui ofițer.

Aproximativ 50 de ofițeri au fost implicați în raidul întreprins de Celula de combatere a cleptocrației, în urma căruia au fost confiscate o sumă mare de bani și o serie de dispozitive digitale.

Graeme Biggar, directorul general al NCA, a declarat:

„Celula de combatere a cleptocrației din cadrul NCA, înființată abia anul acesta, are un succes semnificativ în investigarea potențialelor activități infracționale ale oligarhilor, ale furnizorilor de servicii profesionale care îi sprijină și le permit și ale celor care au legături cu regimul rus. Vom continua să folosim toate puterile și tacticile pe care le avem la dispoziție pentru a contracara această amenințare.”

„Pe plan internațional, activitatea NCA a contribuit la înghețarea a numeroase proprietăți, a opt iahturi și a patru avioane, și continuă să lucreze în colaborare cu Oficiul pentru punerea în aplicare a sancțiunilor financiare pentru a se asigura că și alte active din Regatul Unit sunt înghețate, precum și cu parteneri globali pentru a viza averile ilicite deținute în străinătate.”

Bărbații au fost eliberați pe cauțiune și vor trebui să se prezinte în instanță la o dată care urmează a fi stabilită, ulterior. Potrivit ANC, aceștia sunt cei mai recenți dintre cei vizați în cadrul eforturilor de a perturba activitățile unor afaceri internaționale corupte.

Până la această oră, aproximativ 100 de acțiuni au fost întreprinse în Marea Britanie, pentru a elimina sau a reduce o amenințare criminală din partea elitelor legate de Putin.