International

Optimism chinezesc. Noul motto al Wuhan-ului este „Nu mă tem de virus”

covid

Locuitorii din orașul chinez Wuhan au declarat luni că sunt încrezători în viitor și că nu se mai tem de Covid-19, la trei ani după ce orașul a fost închis din cauza a ceea ce era atunci un virus misterios.

De când Beijingul a ordonat izolarea orașului Wuhan în încercarea de a sufoca pandemia, în ianuarie 2020, Covid-ul a devastat planeta, ucigând milioane de oameni și scufundând economia mondială în adâncuri.

Acum, însă, viața a revenit la normal pentru mulți din întreaga lume și, după aproape trei ani de închideri epuizante și teste obligatorii în masă, Beijingul a ridicat luna trecută politica dură de zero-Covid.

În timp ce China sărbătorea Anul Nou Lunar în această săptămână, Wuhan era de nerecunoscut în comparație cu scenele apocaliptice care au cuprins orașul de 11 milioane de locuitori la începutul anului 2020.

Localnicii s-au înghesuit în piețele aglomerate, iar familiile – unele fără măști – au cumpărat jucării și au aruncat cu pietre de-a lungul râului Yangtze.

Mulți s-au adunat la Templul Guiyuan, unul dintre cele mai renumite locuri din Wuhan – deschis pentru sărbătoarea de Anul Nou Lunar, care a fost serbată pentru prima dată în ultimii trei ani.

Alții au savurat gustări și specialități locale pe Aleea Hubu, o populară arteră istorică plină de tarabe și restaurante mici.

Unii au declarat pentru AFP că erau încântați de faptul că viața revenea la normal.

„Noul an va fi, desigur, mai bun”, a declarat pentru AFP Yan Dongju, o femeie de serviciu în vârstă de 60 de ani.

„Nu ne mai este frică de virus… nu mai avem această teamă în suflet, atâta timp cât ne protejăm și purtăm măștile”, a adăugat ea.

„Acum că ne-am deschis, toată lumea este destul de fericită”, a declarat șoferul de curierat Liang Feicheng, care poartă ochelari și o mască neagră pentru a se încălzi.

„Multe dintre grijile și depresiile noastre s-au rezolvat încet-încet. Oamenii își văd de viața lor, se reunesc cu familia și prietenii, ies să se joace și să călătorească și sunt fericiți”, a adăugat el.