International

Papa Francisc a făcut un apel pentru drepturile migranților, în Ungaria. „Vă rog, să deschidem porțile!”

Papa Francisc, Sursa foto: GdS
sursa foto GdS

În ultima zi a turneului său în Ungaria, Papa Francisc s-a adresat zecilor de mii de oameni la o slujbă în aer liber la Budapesta cu îndemnul entuziast: „Vă rog, să deschidem porțile!”, potrivit AFP.

De-a lungul vizitei sale, el a insistat asupra acestui mesaj, care a fost o referire subtil critică la politica externă exclusivistă a lui Viktor Orban, premierul naționalist al Ungariei.  Papa s-a pronunțat împotriva „ușilor închise pentru cei care sunt străini, altfel, migranți și săraci”, în fața unei mulțimi adunate în fața clădirii parlamentului din centrul orașului ungar.

Papa Francisc, apel pentru drepturile migranților

„Este trist şi dureros să vedem porţi închise: porţile închise ale egoismului nostru împotriva celor care merg în fiecare zi alături de noi (…), porţile închise ale indiferenţei noastre faţă de cei care suferă şi sunt săraci. Vă rog, haideţi să deschidem porţile!”, a îndemnat Papa, în faţa unor lideri politici şi religioşi, între care şi Viktor Orban.

În națiunea central-europeană care a construit ziduri la graniță în timpul crizei migranților din 2015 și care îi plasează pe refugiați în „zone de tranzit”, invocând apărarea „civilizației creștine”, cea de-a 41-a vizită externă a lui Francisc este caracterizată de problema migrației.  De când a aterizat vineri în fosta națiune comunistă, papa i-a avertizat pe oameni împotriva tendinței de „a se retrage, uneori chiar și în numele credinței”.

Rugăciuni pentru Ucraina

Papa a îndemnat la o „redescoperire a sufletului european” pentru a combate „infantilismul belicos” și și-a reafirmat apelurile pentru pace în Ucraina vecină. De asemenea, el a denunțat dezvoltarea naționalismului.  El s-a rugat încă o dată pentru „poporul ucrainean împietrit” și „poporul rus” la încheierea Liturghiei și a îndemnat la „o lume a fraților, nu a zidurilor”.  Anterior, Jorge Bergoglio a dat o binecuvântare din „papamobilul” său celor peste 50.000 de credincioși care s-au adunat în Piața Dunării, printre care multe familii, copii și persoane care purtau haine tradiționale, potrivit oficialilor locali.

Francisc a discutat timp de aproximativ 20 de minute sâmbătă seara cu primarul Budapestei, Gergely Karácsony, un dușman fervent al premierului Viktor Orban, într-o întâlnire neașteptată din calendarul său oficial.  Fostul comisar pentru relații externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, mitropolitul Hilarion, prezent la ceremonia de duminică, a fost o altă persoană cu care s-a întâlnit.

În contextul în care conflictul din Ucraina a „înghețat” relațiile dintre Biserica Ortodoxă din Moscova și Sfântul Scaun, patriarhul Chiril, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, l-a îndepărtat pe mitropolitul Hilarion, care a fost reticent față de invadarea Ucrainei.  La Universitatea Catolică din Budapesta, duminică, la ora 14.00 GMT, șeful celor 1,3 miliarde de catolici trebuia să țină un ultim discurs în fața liderilor lumii artistice și științifice.  Duminică seara, la întoarcerea la Roma, el va face obișnuita sa conferință de presă în prezența jurnaliștilor, potrivit Digi24.