Actual Social

Parlamentul European impune statelor membre să nu-și mai bată joc de angajați. Salariul minim, reglementat

Parlamentul European impune statelor membre să nu-și mai bată joc de angajați. Salariul minim, reglementat
fanatik.ro

Președinția Consiliului și a negociatorilor Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE.

Noua lege, adoptată în cele din urmă,  va promova adecvarea salariilor minime legale și astfel va contribui la realizarea unor condiții decente de muncă și de viață pentru angajații europeni.

Directiva:

 • stabilește proceduri pentru adecvarea salariului minim legal
 • promovează negocierea colectivă privind stabilirea salariului
 • îmbunătățește accesul efectiv la protecția salariului minim pentru acei lucrători care au dreptul la un salariu minim conform legislației naționale, de exemplu printr-un salariu minim legal sau prin contracte colective.

Ce obligații au statele membre în vederea implementării Directivei UE adoptate

UE solicit statelor membre cu salarii minime legale să pună în aplicare un cadru procedural pentru a stabili și a actualiza aceste salarii minime în conformitate cu un set de criterii clare.

Consiliul și Parlamentul European au convenit ca:

 • actualizările salariilor minime statutare să aibă loc cel puțin o dată la 2 ani (sau cel mult o dată la 4 ani pentru acele țări care utilizează un mecanism de indexare automată)
 • partenerii sociali să fie implicați în procedurile de stabilire și actualizare a salariului minim legal.

Pentru stabilirea salariilor se promovează negocierile colective

Deoarece negocierea colectivă privind stabilirea salariilor este un instrument important pentru a se asigura că angajații pot beneficia de salarii minime adecvate, directiva își propune să extindă acoperirea lucrătorilor prin negocieri colective.

De aceea, colegislatorii au convenit că țările ar trebui să promoveze consolidarea capacității partenerilor sociali de a se angaja în negocieri colective, inclusiv protecția reprezentanților lucrătorilor.

Acordul provizoriu dintre Consiliu și Parlamentul European, prevede, în special, că, în cazul în care rata de acoperire a negocierilor colective este mai mică decât un prag de 80%, statele membre ar trebui să stabilească un plan de acțiune pentru promovarea negocierii colective.

Acest plan de acțiune ar trebui să stabilească un calendar clar și măsuri concrete pentru a crește progresiv rata de acoperire a negocierilor colective.

Ce măsuri se impun prin noua Directivă

De asemenea, potrivit consilium.europa.eu, Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra unui număr de măsuri pentru a îmbunătăți accesul efectiv al angajaților la protecția salariului minim.

Măsurile includ:

 • controale de către inspectoratele de muncă,
 • informații ușor accesibile cu privire la protecția salariului minim
 • dezvoltarea capacității autorităților de aplicare a legii de a urmări angajatorii neconformă.

Care a fost evoluția propunerii acestei directive la nivelul UE până în faza de adoptare

 • În data de 28.10.2020, propunerea Comisiei Europene a fost înaintată celor doi colegislatori – Consiliul UE și Parlamentul European
 • În data de 25.11.2021, Parlamentul și-a adoptat mandatul de negociere
 • În data de 06.12.2021, Consiliul și-a convenit poziția
 • De la începutul lunii ianuarie 2022, au avut loc 8 runde de negocieri între Consiliu și Parlamentul European

Din partea Consiliului, acordul la care s-a ajuns astăzi va trebui confirmat de COREPER/ Comité des Représentants Per Manents (Comitetul Reprezentanților Permanenți în Uniunea Europeană).

După aprobare va urma un vot oficial atât în ​​Consiliu cât și în Parlamentul European.

Care este perioada de transpunere a Directivei de către statele membre

Statele membre au la dispoziție 2 ani pentru a transpune directiva în legislația națională.

Cum a răspuns România acestei decizii a Uniunii Europene

Marți, 07.06.2022, printr-o postare pe Facebook, ministrul Muncii, Marius Budăi a transmis:

”Salut acordul instituţiilor europene în ceea ce priveşte Directiva privind salariul minim la nivelul Uniunii Europene! România susţine această directivă pentru că şi cetăţenii români sunt cetăţeni europeni şi trebuie plătiţi ca atare! Acordul a fost obţinut chiar de Ziua Mondială a Salariului Minim pe Economie!”.

Care a fost reacția Italiei vis-à-vis de acordul politic privind salariul minim

Referitor la posibila directivă privind instituirea salariului minim la nivelul Uniunii Europene, guvernul Italiei a anunţat că nu o va implementa, potrivit stiripesurse.ro

Astfel, ministrul italian al Dezvoltării Economice, Giancarlo Girgetti, a declarat:

„Decizia Uniunii Europene lasă spaţii mari statelor membre pentru a declina acest principiu pe baza realităţilor şi caracteristicilor fiecărui stat. Spre exemplu, noi avem contracte colective foarte avansate inclusiv la nivelul doi, astfel că acest instrument nu trebuie să penalizeze în niciun fel formele pe care noi le-am experimentat cu succes”.

La declarația Italiei, au sosit și unele răspunsuri, și anume:

 • „Uniunea Europeană nu va impune salariu minim Italiei”, a spus comisarul european pentru Muncă şi Afaceri Sociale, Nicolas Schmit
 • „În Liniile Politice Generale, am promis o lege care să asigure salarii minime corecte la nivelul Uniunii Europene. Prin acordul politic de astăzi, vom furniza rezultate. Noile reguli vor proteja demnitatea muncii şi vor asigura că munca este plătită”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.