Actual International

Paza de coastă americană monitorizează o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor Hawaii

Paza de coastă americană monitorizează o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor Hawaii
Twitter@USCGHawaiiPac

Se pare că paza de coastă americană urmărește de mai multe săptămâni o presupusă navă rusească de spionaj în apele internaționale din largul coastelor Hawaii.

Paza de coastă americană monitorizează o presupusă navă rusească de spionaj în largul coastelor Hawaii. Video

Paza de Coastă a SUA a dezvăluit că a urmărit în ultimele săptămâni mișcările unei nave despre care crede că este o presupusă navă rusească de spionaj în apropiere de Hawaii.

Într-o declarație și o filmare video postată pe Twitter de USCG în această joi, 19 ianuarie, se arată:

”În ultimele săptămâni, @USCG a continuat să monitorizeze o navă rusă, despre care se crede că este o navă de colectare de informații, în largul coastelor insulelor Hawaii”.

După cum au explicat reprezentanți de la Paza de Coastă a SUA, navele militare străine au voie să circule prin apele Statelor Unite. Cu toate acestea, aceasta monitorizează în continuare mișcările navei rusești și împărtășește informații actualizate cu Departamentul Apărării.

”În timp ce navele militare străine pot tranzita liber prin zona economică exclusivă (ZEE) a Statelor Unite, conform legilor internaționale obișnuite, navele militare sub pavilion străin au fost adesea observate operând și zăbovind în zona de intervenție a Districtului 14 al Gărzii de Coastă”, se arată într-un comunicat de presă al USCG, emis de comandorul Dave Milne.

”Ca parte a operațiunilor noastre zilnice, urmărim toate navele din zona Pacificului prin intermediul mijloacelor de suprafață și aeriene și al capacităților agențiilor comune. Paza de Coastă operează în conformitate cu legile internaționale ale mării pentru a se asigura că toate națiunile pot face același lucru fără teamă sau contestație. Acest lucru este deosebit de important pentru a asigura libertatea de circulație și de navigație în tot Pacificul albastru”, a adăugat acesta.

În luna mai a anului trecut, autoritățile americane au monitorizat o altă navă rusă în apropiere de Hawaii, acționând într-un ”mod nesigur”. Ca urmare, Comandamentul Forțelor SUA din Indo-Pacific a fost plasat în stare de alertă, scrie presa externă.