Lifestyle

Pedeapsa care se pregătește pentru Shakira: amendă de 24 de milioane de euro și închisoare de până la 8 ani

Pedeapsa care se pregătește pentru Shakira: amendă de 24 de milioane de euro și închisoare de până la 8 ani
gossipify.com

Acuzată de fraudă fiscală, Shakira riscă o pedeapsă de peste 8 ani de închisoare

Parchetul din Barcelona a anunţat, vineri, că va cere o pedeapsă de peste 8 ani de închisoare pentru fraudă fiscală împotriva cântăreţei columbiene Shakira, care refuză orice acord cu procurorii şi se declară dispusă să fie judecată într-un proces.

 Jurnaliştii de la AFP au consultat actul acuzării și au constatat că Parchetul din Barcelona a precizat că va solicita şi o amendă de aproape 24 de milioane de euro pentru cântăreaţa pop, acuzată că s-a sustras de la plata unei sume de 14,5 milioane de euro către fiscul spaniol între anii 2012 şi 2014.

Până acum justiţia din Spania nu s-a decis asupra unei datei de începere a unui proces.

Cum se declară Shakira în toată această poveste

Miercuri, 27.07.2022, Shakira, care se declară nevinovată, a anunţat că refuză să încheie un acord cu Parchetul spaniol, precizând că preferă să fie judecată într-un proces decât să accepte procedura prin care ar trebui să îşi recunoască vinovăţia.

Posibilitatea de încheiere a unui acord rămâne totuşi deschisă până la începutul audierilor la Tribunalul din Barcelona, în condiţiile în care trimiterea oficială în judecată a vedetei pop, în vârstă de 45 de ani, nu a fost încă pronunţată, potrivit avocaţilor ei, citează dcnews.ro.

Tot miercuri, într-un comunicat de presă, consilierii artistei  au precizat că aceasta (care denunţă “o încălcare totală a drepturilor” sale şi “metode abusive” din partea Parchetului spaniel), s-a declarat “încrezătoare că instanţa îi va da dreptate”.

Parchetul din Barcelona o acuză pe interpretă nu şi-a declarat veniturile la Administraţia fiscală spaniolă în anii 2012, 2013 şi 2014

Așa cum se precizează în actul acuzării, Shakira locuia în Spania din 2011, anul în care relaţia ei cu fotbalistul Gerard Piqué de la clubul FC Barcelona a fost făcută publică, dar şi-a păstrat rezidenţa fiscală în Bahamas, un stat insular considerat un paradis fiscal, până în anul 2015.

Cuplul Shakira şi Gerard Piqué, care au împreună 2 copii, au anunţat că s-au despărţit în iunie 2022.

De asemenea, avocaţii Shakirei consideră că până în 2014 majoritatea veniturilor artistei proveneau din turneele sale internaţionale şi că ea nu locuia pe atunci mai mult de 6 luni/ an în Spania (aceasta fiind condiţia cerută pentru ca o persoană să îşi stabilească rezidenţa fiscală în această ţară).

Ce spune Shakira

Într-un comunicat publicat de avocaţii ei, Shakira a declarat că Parchetul „se încăpăţânează să ceară banii pe care i-am obţinut în timpul turneelor mele internaţionale şi în timpul emisiunii “The Voice’ din Statele Unite, o perioadă în care eu nu eram încă rezidentă în Spania”.

Totodată, Shakira a precizat că a plătit deja suma de 17,2 milioane de euro fiscului spaniol şi, deci, nu mai are ‘nicio datorie faţă de Trezoreria Publică de mai mulţi ani’.

În prezent, numele cântăreţei Shakira figurează printre cele citate în Pandora Papers, o vastă anchetă publicată la sfârşitul anului 2021 de Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie, care a acuzat mai multe sute de personalităţi din lumea întreagă că şi-au ascuns averile în conturile unor companii offshore, săvârşind astfel infracţiunea de evaziune fiscală, potrivit sursei citate.