Actual Social

Pentru a fi admis, dosarul de pensionare trebuie sa conțină un nou act

Pentru a fi admis, dosarul de pensionare trebuie sa conțină un nou act
monitorulneamt.ro

Noua adeverință cerută de autorități trebuie depusă în dosarul de pensionare pentru a nu fi respins

Potrivit noii legi, nr.76/2022, adeverința solicitată trebuie să conțină toate datele de contact ale angajatorului. Această adeverință este necesară pentru a putea fi informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului. În lipsa acesteia, dosarul de pensionare poate fi respins.

Astfel, în conformitate cu Legea nr.76/2022 la dosarul de pensionare trebuie să fie adăugată o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care acesta își depune dosarul de pensionare.

Adeverința oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Care este scopul acesui document

Scopul măsurii legislative este acela de a elimina situațiile în care un  pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a Contractului Individual de Muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare.

Ce informații cuprinde noua adeverință

Documentul solicitat pentru completarea dosarului de pensionare conține următoarele date:

  • denumirea angajatorului,
  • adresa de poștă fizică și electronică,
  • date de contact telefon/fax.

Actul trebuie trimis respectivei companiiîn termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare, moment în care angajatorul va putea demara procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității, respectiv:

  • în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, Contractul Individual de Muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.
  • în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

Referitor la pensia de invaliditate de gradul 3, aceasta nu se poate activa decât în cazul în care angajatul încetează activitatea profesională sau o continuă cu program de lucru de cel mult 4 ore/zi.

De asemenea, măsura legislativă îşi propune să elimine situațiile în care un pensionar încalcă prevederile Codului Muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a Contractului Individual de Muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare, citează evz.ro

Ce a spus Uniunea Europeana de majorarea pensiilor din România

Marius Budăi, ministrul Muncii, a declarat că specialiştii şi cei din conducerea Băncii Mondiale sunt de acord cu reforma pensiilor propusă şi că i-a convins întrebându-i dacă pot trăi cu 200-300 de euro pe lună.

Referitor la punctul de vedere al Uniunii Europene privind majorarea pensiilor, ministrul a declarat: ”Am găsit un sprijin enorm în conducerea Băncii Mondiale. Am avut discuţii cu specialiştii, explicându-le pe cifre raţionamentul care stă în spatele a ceea ce am susţinut de când am preluat ministerul, dar şi înainte, când eram în opoziţie, că acel 9,4 nu este îndestulător, în primul rând pentru a rezolva inechităţile din sistem, după care să putem majora veniturile seniorilor acestei ţări. Le-am explicat de ce nu poate exista o sustenabilitate clară a sistemului din România, că avem în UE astăzi, între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România, pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări, nu contribuie în România. Au înţeles foarte bine, am explicat cu cifrele pe masă şi cu cifrele persoanelor angajate în România şi a celor care nu sunt angajate (…) I-am întrebat dacă în România pensia este de 200 de euro, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200-300 de euro pe lună. M-am bucurat ca aseară târziu să aud de la specialiştii din Banca Mondială că vor fi alături de mine, de seniorii acestei ţări, în această reformă”.