Actual Diverse

Reacția Papei Francisc față de mișcarea de reformă catolică germană care cere căsătorii LGBTQ

Reacția Papei Francisc față de mișcarea de reformă catolică germană care cere căsătorii LGBTQ
Arhiva infoactual.ro

Reluând temerile că reformele ar putea diviza Biserica Catolică, Papa Francisc a declarat că nu vrea „o altă” biserică protestantă în Germania. Printre chestiunile controversate se numără femeile diaconi și binecuvântarea căsătoriilor între persoane de același sex.

„Nu spun să ne întoarcem înapoi, nu; ci să mergem la sursa de inspirație, la rădăcini”.

Ce ar trebui să facă Biserica Catolică din Germania, potrivit Papei Francisc

 Duminică, 06.11.2022, Papa Francisc i-a avertizat pe catolicii germani împotriva implementării reformelor, în timp ce vorbea cu jurnaliștii în zborul său de întoarcere din Bahrain.

În acest context, Papa Francisc a precizat: „Le spun catolicilor germani: Germania are o mare biserică protestantă, dar nu vreau o alta, pentru că nu va fi la fel de bună”. Astfel, Papa Francisc răspundea la o întrebare cu privire la ce ar trebui să facă Biserica Catolică din Germania în fața scăderii numărului de membri.

De asemenea, „Nu spun să ne întoarcem înapoi, nu; ci să mergem la sursa de inspirație, la rădăcini”, a subliniat Papa Francisc, avertizând împotriva intrării în discuții „contingente” care se îndepărtează de „miezul teologiei”.

„Calea Sinodală”

Papa Francisc a răspuns mișcării catolice germane progresiste cunoscute sub numele de „Calea Sinodală”, care a propus reforme ample pe fondul scăderii numărului de membri și al schimbării atitudinii publice.

În ultimii ani, un număr record de germani și-au părăsit congregațiile, numărul membrilor bisericii scăzând sub 50% pentru prima dată în anul 2021.

În luna septembrie 2022 a fost publicat un sondaj, ale cărui rezultate au sugerat că 58% dintre catolicii germani s-au opus declarațiilor anti-avort făcute de Papa Francisc. De asemenea, biserica a fost zguduită de o serie de scandaluri de abuz sexual asupra copiilor.

În iulie 2022, Biserica Catolică germană a primit o scrisoare de la Vatican în care se reproșează curentul reformator.

În scrisoare se arată următoarele:

  • „Calea sinodală din Germania nu are autoritatea de a-i obliga pe episcopi și pe credincioși să accepte noi forme de conducere și noi orientări în materie de doctrină și morală”.
  • „Ar reprezenta o rană pentru comuniunea eclezială și o amenințare la adresa unității Bisericii”.

Care sunt reformele propuse de Calea Sinodală

Aproximativ 120 de preoți și angajați ai bisericii catolice din Germania au ieșit în evidență, în luna ianuarie 2022, ca membri ai comunității LGBTQ și au cerut să se pună capăt „declarațiilor învechite ale doctrinei bisericești” privind genul și sexualitatea.

Iar în februarie 2022, Calea Sinodală a cerut ca catolicii obișnuiți să aibă mai mult de spus în ceea ce privește modul în care funcționează biserica. De asemenea, potrivit dw.com, s-a cerut ca Biserica Catolică să permită:

  • preoților să se căsătorească,
  • femeilor să devină diaconi
  • căsătoriilor între persoane de același sex să fie binecuvântate de biserică.