Actual International

Pentru prima dată, Rusia a lansat rachete hipersonice, ca exerciții militare, într-o bază din Belarus. FOTO

Pentru prima dată, Rusia a lansat rachete hipersonice, ca exerciții militare, într-o bază din Belarus. FOTO
EVZ

Armata rusă ar fi desfășurat rachete hipersonice în Belarus, potrivit Ministerului britanic al Apărării. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.

Pentru PRIMA dată, Rusia a lansat rachete hipersonice, ca exerciții militare, într-o bază din Belarus. FOTO

Potrivit Ministerului britanic al Apărării, în actualizarea sa zilnică privind conflictul din Ucraina, marți, 1 noiembrie, pentru prima dată în timpul războiului, Rusia a desfășurat rachete hipersonice lansate din aer într-o bază din Belarus.

O imagine din satelit care ar fi fost realizată la 17 octombrie arată cel puțin două avioane de război rusești. În imaginea aeriană se poate vedea un container bine protejat, despre care Ministerul Apărării a declarat că este folosit în mod normal pentru depozitarea rachetelor AS-24 Killjoy.

O fotografie recentă a surprins imaginile de pe aerodromul Machulishchy, aflat la periferia Minskului, capitala Belarusului. Analiștii Ministerului Apărării au stabilit că avioanele – cu o rază de acțiune de peste 1.200 de mile – erau probabil avioane de interceptare MiG-31K Foxhunter, modificate special pentru a transporta rachete hipersonice AS-24 Killjoy.

„Rusia a lansat ocazional aceste arme în timpul războiului din Ucraina, dar stocurile sunt probabil foarte limitate. Probabil că a efectuat această desfășurare în principal pentru a trimite un mesaj Occidentului și pentru a prezenta Belarusul ca fiind din ce în ce mai complice în război„, au declarat, marți, reprezentanți din Ministerul britanic al Apărării.

Rachetele AS-24 Killjoy pot transporta o încărcătură explozivă de 500 kg sau un focos nuclear tactic. Acestea sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de până la 10 ori mai mare decât viteza sunetului, sau Mach 10. Spre deosebire de rachetele balistice convenționale, viteza lor le face mult mai greu de interceptat și doborât. Acestea sunt una dintre cele mai temute arme deținute de armata rusă.

Cu toate acestea, unii analiști occidentali susțin că rachetele AS-24 Killjoy se bazează pe un proiect vechi din 1980 și au pus la îndoială capacitățile reale ale armei deținute de Rusia, după cum a relatat uk.news.yahoo.com.