Info Actual > Petclub > Pericol pentru iubitorii de drumeții! Trebuie luate măsuri de urgenţă
Petclub

Pericol pentru iubitorii de drumeții! Trebuie luate măsuri de urgenţă

Pericol pentru iubitorii de drumeții! Trebuie luate măsuri de urgenţă

Pericol pentru iubitorii de drumeții! Trebuie luate măsuri de urgenţă. Autoritățile sanitare atrag atenția iubitorilor de drumeții asupra pericolului pe care îl reprezintă vipera cu corn. Este cea mai periculoasă reptilă din România și se întâlneşte pe multe dintre traseele pe care ajung turiştii.

Este bine de ştiut însă că acest animal nu atacă decât atunci când este călcat sau provocat. Atenţia oamenilor este cu atât mai importantă cu cât în multe din spitalele din România lipsește serul antiviperin atât de necesar salvării eventualelor victime.

Pericol pentru iubitorii de drumeții! În județul Mehedinți, pasionații de drumeție spun că de când este protejată vipera cu corn este tot mai prezentă în locul puțin așteptate. În cazul unei mușcături, pacientul trebuie să meargă cât mai urgent la spital și să primească serul salvator.

Trebuie luate măsuri de urgenţă la locul faptei

Romanița Ionovici, medic: Trebuie luate măsuri de urgenţă la locul faptei; se anunţă imediat serviciul 112, cel muşcat este preluat de Ambulanță și transportat la Serviciul de urgență. Se acordă nu numai primul ajutor, ci și tratamentul care se impune, inclusiv serul antiviperin.

Doar că România are adesea crize de ser antiviperin pentru că acesta ajunge în spitale la prețuri și de 30 de ori mai mari decât în cele din Serbia, spre exemplu.

Doza de ser antiviperinic, 500 de euro

Adrian Cican, managerul Spitalului Orșova: Noi avem în ţară ferme în care se cresc vipere cu corn sau vipere normale, exportăm veninul şi noi după aceea cumpărăm la aproape 500 de euro doza de ser antiviperinic, ceea ce nu este în regulă. Pe când în Serbia între 8 și 16 euro este o doză de ser antiviperinic pe care şi ei îl produc.

Desi pare incredibil, Unifarm, compania statului român, vindea anul trecut serul antiviperin cu nu mai puțin de 11.700 de lei spitalelor care îl solicitau, informează Rador.