Actual Social

Cum se împart cele 80 de milioane de euro, din PNRR, destinaţi bebeluşilor de la terapie intensivă

Cum se împart cele 80 de milioane de euro, din PNRR, destinaţi bebeluşilor de la terapie intensivă
Foto: arhiva

Sunt domenii care necesită investiții de urgență și neonatologia este unul dintre ele.În Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt prevăzute peste 80 de milioane de euro pentru investiții destinate secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți și pentru transport pre-spitalicesc neonatal, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății.

Cum se împart cele 80 de milioane de euro, din PNRR, destinaţi bebeluşilor de la terapie intensivă

Peste 80 de milioane de Euro din fondurile PNRR sunt destinate secțiilor de terapie intensivă nou-născuți. Ministerul Sănătății a publicat în consultare publică “Ghidul beneficiarului și anexele aferente din cadrul Componentei 12 – Sănătate, Investiția 2. Dezvoltarea infrastructurii spitalicești publice, Investiția specifică 2.3. Secții de terapie intensivă pentru nou-născuți”.

Cum vor fi împărțiți banii, în funcție de necesități

Sunt prevăzute 37.820.000 de Euro pentru

proiecte care vizează extinderea capacității infrastructurii spitalicești dedicată îngrijirii pacientului critic neonatal cu minim 124 de paturi adiționale (cazuri critice de Nivel III) – inclusiv infrastructura adiacentă si echipamente aferente, în timp ce,

pentru dotarea cu echipamente medicale a secțiilor de terapie intensivă nou-născuți și îmbunătățirea programului de screening pot fi accesate 13.500.000 de Euro.

Fonduri în valoare de 21.600.000 de Euro sunt puse la dispoziție celor interesați pentru proiecte care vizează construirea/amenajarea și dotarea a 8 centre regionale pentru formarea personalului medical.

În cadrul acestei componente, vor fi derulate achiziții centralizate de către Ministerul Sănătății în valoare de 7.200.000 de Euro pentru achiziționarea a 12 unități mobile de terapie intensivă neonatală (Nivel III) care vor fi repartizate pe regiuni.

Data lansării proiectelor este 30 septembrie 2022, potrivit comunicatului trimis spre difuzare redacției infoactual. Ghidul beneficiarului și anexele aferente pot fi consultate pe www.ms.ro, secțiunea Noutăți.

Managerii de spitale pot aplica cereri de finanțare, prin redactarea unor proiecte, dar este important să țină cont de faptul că au nevoie de consultanță de specialitate.

Corina Crețu, comisarul european, a spus, în nenumărate rânduri, că sute de proiecte nu au fost scrise corect, în timp ce alți bani s-au pierdut pentru că nu a existat curajul necesar pentru a porni la drumul lung al completării formularelor și calculării punctajului necesar pentru câștigarea acestor bani absolut necesari pentru copii de azi, viitorul de mâine.