Actual International

Petiție, proteste și reacții virulente la adresa președintelui lor. O Rusie unită cum nu am mai văzut vreodată

Petiție, proteste și reacții virulente la adresa președintelui lor. O Rusie unită cum nu am mai văzut vreodată

Haideți să privim și pe plan intern, în Rusia, cum stau lucrurile. A observat cineva că ministrul rus Șoivu ofta în timp ce a vorbit public, imediat după declarația incendiară a președintelui Putin? Asistăm la o Rusie care are reacție. Până și o declarație a șefului Dumei de Stat este surprinzătoare. Izolată în exterior, Rusia demonstrează unitate în interior. Despre toate acestea în cele ce urmează.

Petiție, proteste și reacții virulente la adresa președintelui lor, după declarația de mobilizare parțială. O Rusie unită cum nu am mai văzut vreodată

S-a gândit cineva la drama tinerilor care sunt încorporați, în Rusia sau Ucraina, oriunde ar fi ei? Nu are importanță dacă sunt ruși sau ucraineni, durerea este la fel de mare în ambele tabere. O imagine impresionantă vine de la Moscova.

Imagini transmise în timp real pe un site de știri din Rusia. Ministrul Șoivu a anunțat că 90 la sută dintre tinerii răniți în Ucraina, au fost tratați în spitale și vindecați, iar acum se întorc pe frontul de luptă. Foto: news.mail.ru

Pe site-ul Change.org a fost publicată o petiție împotriva mobilizării decretate, miercuri, de preşedintele rus, Vladimir Putin, care a strâns deja peste 70.000 de semnături, potrivit media.

„Noi, cetățenii Rusiei, femei și bărbați, ne opunem mobilizării generale. Președintele Vladimir Putin nu are şi nu poate avea temei legal şi motive bine întemeiate pentru a decreta (mobilizarea, n.r.). În situația actuală de incertitudine, nu suntem pregătiți să expunem bărbații din țara noastră – frați, fii, soți, tați și bunici – la un pericol moral sau fizic”, se menţionează în textul petiţiei respective. La ora 12:00, petiţia fusese semnată de 72.676 de persoane.

Totodată, mișcarea rusă „Vesna” (Primăvara, n.r.) a făcut apel la proteste naţionale în Rusia faţă de mobilizarea parţială anunţată, miercuri, de preşedintele Vladimir Putin.

Foto: EVZ

Noile declarații ale lui Serghei Shoigu

– Este timpul să punem în practică experiența dobândită în timpul exercițiilor strategice anuale;

– Baza de desfășurare a mobilizării formațiunilor și unităților militare, comitetele militare sunt pregătite pentru mobilizarea parțială;

– A fost semnată directiva de mobilizare și au fost stabilite sarcinile regiunilor;

– Au fost emise instrucțiuni ale Statului Major General cu privire la procedura activităților de mobilizare în trupe și forțe;

– S-a dat ordin să se organizeze notificarea cetățenilor, să se consolideze măsurile împotriva provocărilor și să se asigure paza gărilor, a punctelor de primire și de adunare.

Bâlbâieli la Moscova

Peskov a explicat presei de ce a susținut în urmă cu o săptămână că nu a fost planificată nicio mobilizare.

Dmitri Peskov a fost întrebat de ce s-a schimbat într-o săptămână punctul de vedere al Kremlinului cu privire la necesitatea unei mobilizări.

El a explicat că săptămâna trecută nu a fost întrebat despre mobilizarea parțială, ci despre mobilizarea totală. De aceea a spus că nu se pune problema de asta.

Cum s-au schimbat condițiile, a spus președintele Putin în discursul său. El a spus că, de fapt, ne confruntăm cu o capacitate militară a NATO.” O operațiune specială de mobilizare, se întreabă media acum.

Ce spune un șef al Dumei de Stat

Decretul de mobilizare parțială al lui Putin ‘nu implică limitări ale circulației în Rusia’, afirmă un șef al Dumei de Stat.

Ca urmare a anunțului președintelui rus Vladimir Putin privind o mobilizare parțială în Federația Rusă, șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat a declarat că mobilizarea parțială nu necesită „restricții suplimentare” privind circulația pe teritoriul Rusiei.

Andrei Kartapolov a declarat reporterilor de la TASS, agenția de presă de stat din Rusia, că mobilizarea parțială anunțată de Putin miercuri, 21 septembrie, nu afectează „întreaga țară, ci o parte” și că nu „vor fi impuse restricții suplimentare”.

Pot merge deputații la război?

Deputații și senatorii din Duma de Stat a Rusiei nu fac obiectul mobilizării în conformitate cu legea. Vasili Piskarev, șeful comisiei de securitate a Dumei, vorbind despre posibilitatea de mobilizare a parlamentarilor, a subliniat că în acest caz trebuie să se acționeze în conformitate cu legea. Dar el este sigur că „vor exista voluntari printre deputați”.

Cum vor fi luați cei mobilizați la război

Convocările pentru mobilizare parțială anunțate de președintele Vladimir Putin nu vor fi trimise prin intermediul portalului serviciilor de stat, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei Digitale de la Moscova.

Ministerul Științei și Tehnologiei a exclus convocarea electronică prin intermediul Serviciilor de Stat
Convocările pentru mobilizarea parțială anunțată de președintele Vladimir Putin nu vor fi trimise prin intermediul portalului Gosuslugi, a anunțat serviciul de presă al Ministerului Științei și Tehnologiei pe Telegram.

„În legătură cu publicațiile apărute pe rețelele de socializare, potrivit cărora, prin intermediul „Gosuslugi”, vor fi trimise convocări electronice în cadrul mobilizării parțiale, informăm că nu există astfel de planuri. Baza legală necesară pentru acest lucru lipsește”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de rbc.ru.

Concluzie: oamenii vor fi luați clasic, direct de la ușă sau din casă, de bunăvoie sau cu forța, aceasta fiind practica obișnuită de până acum.

Foto: ria.ru